Одличан род купуса, произвођаче брине цена

Аутор: draganadpetrovic
435 посета

Шумадијска општина Кнић позната је по производњи купуса, посебно у делу тока реке Груже. За разлику од прошле године ова производна сезона је боља за повртаре, принос је већ и квалитетнији, међутим произвођаче брине цена купуса која је упола мања него прошле године.

Ненад Остојић се заједно са својом породицом бави повртарством у селу Честин код Кнића. Традицију је наследио од деде који је некад производио паприке и плаве патлиџане. Ипак Ненад се определио за купус који гаји на 40 ари а ове године очекује квалитетан род и принос од 20 до 25 тона.
„Ми смо прешли са паприке само на купус пошто имамо традицију овде у Гружи да се купус производи већ годинама на мало већим површинама. Што се тиче хибрида овде је букурешт, хибрид белог купуса, димензија главице је негде од два до два и по килограма, што одговара потрошачима којима пласирамо зато што се ради о људима који киселе купус код себе кући, не радимо за откуп за купусаре. Када је реч о сорти имамо сорту домаћи голубарац, шарени купус. Определили смо се да буде пола-пола зато што имамо купце и за један и за други купус иако је хибрид лакше одрадити, има бољи принос и много се мање штити јер је мање подложан болестима за разлику од сорте“, каже Остојић

Илустрација: Квалитетан род и одличан принос купуса

Ненад истиче и то да је за купус неопходно наводњавање које он врши системом вештачког кишења са реке Груже. За произвођаче купуса у Книћу постоји сигурно тржиште па Остојић планира да у будућности прошири производњу и направи сарадњу и са купусарама.

„Што се тиче купуса за кацу односно јесењег касног купуса за нас су услови били идеални, расад је био добар, без неког претераног оптерећења за нас, није било ни болести тако да је расад стварно био одличан. Након расађивања је било високих температура, неопходно је било наводњавање, а ми срећом имамо услове, односно воду. Без воде купус не може. У последње време било је кише тако да он идеално напредује. Исплати се наравно, није сад то нека пара да може ту претерано нешто да се заради али може ето да се упосли породица и од тога се може зарадити неки додатни извор прихода, пошто сам ја запослен па ми пољопривреда није примарна производња“, потврдио је за РТВ поменути повртар.

Илустрација: Тренутна цена купуса упола мања од прошлогодишње

Произвођаче купуса из гружанског краја брине тренутна цена купуса која је упола мања од прошлогодишње од 50 динара. Ипак и поред поскупљења инпута надају се да ће се цена променити с јесени како би спремно дочекали нову сезону.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/proizvodnja-kupusa-u-gruzanskom-kraju_1369848.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар