Ово је најисплативија воћка у Србији

Аутор: draganadpetrovic
393 посета

Уз малину, која је постала српски бренд, боровница претходних година доживљава експанзију и многи је називају и воћком будућности.Површине под засадима овог плавог злата вишеструко су увећане, а пре четрдесет година прве веће плантаже боровница на територији Србије посађене су на пропланцима планине Рудник.Један од пионира је Момчило Пауновић, који је ово воће посадио пре 16 година и сада има површину од 22 ара.
– „Боровница није захтевна биљка. Оно што је неопходан предуслов јесте одговарајуће кисело земљиште, са ПХ вредношћу од 4,2 до 5,3. Уколико то није у тим вредностима, све је узалуд, не може ништа да се добије побољшавањем. Ове године своје засаде нисам ни ђубрио, а род је био одличан. Фантастично рађа и у систему слободног узгоја, даје приносе од чак 16 тона по хектару – рекао је Момчило за Рину.
У Србији се боровница узгаја на скоро 2.000 хектара, а бројни су они који одлучују да засаде управо ово воће због могућности добре зараде. Откупна цена боровнице годинама уназад је у односу на друго воће већа.

Илустрација: Може да се узгаја и у саксијама

„Прошле године сам је продовао за 600 динара по килограму, а ове сезоне њена цена је 700. Све што се убере, може и да се прода кад је у питању боровница. Претходних година све је ишло за извоз, а сада је у наше домаће тржиште изузетно исплативо. Моје боровнице неретко спакујем и шаљем поштом на кућну адресу“, каже овај воћар са Рудника.

Он додаје да је најбоље боровницу продати као конзумну воћку, али он се одлучио и да је прерађује, тако да су у његовом домаћинству светло дана угледали сокови, џемови, али и вино од боровнице. Све то, такође, нађе свој пут до купаца.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/najisplativija-vocka-u-srbiji-otkupna-cena-ove-sezone-700-dinara-a-ulaganja-minimalna-2197059

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар