Ово је најздравија храна за јесење дане

Аутор: draganadpetrovic
643 посета

Било да имате намеру да смршате, повећате мишићну масу или одржите имунитет на завидном нивоу, постоји много јесењих ђаконија које могу помоћи у томе, а ево које су најбоље, по избору портала урбанстандард.рс:

  1. Зимска бундева
    (Сезона: октобар – новембар, може се складиштити током целе зиме)

Зимска бундева је једна од много варијанти тикве, али је вероватно најнеутралнија, јер нуди пун укус, без обзира на начин припреме – печена, пржена, у виду пиреа или потажа.
Зимска бундева је одличан извор витамина А у виду бета каротена и моћни антиоксидант који може спречити појаву срчаних обољења, па чак и неких врста тумора.

Илустрација: Бундева моћни антиоксидант/ Фото: Pixabay
  1. Прокељ
    (Сезона: септембар – фебруар)

Прокељ садржи близу 50% више витамина Ц (антиоксиданса и борца против прехладе) него поморанџе.
Заправо, потребно вам је само шест слатких ситних главица да задовољите потребу за тим витамином на дневном нивоу.
Међутим, није само витамин Ц оно чим се прокељ може „похвалити“ – ово поврће садржи азотово једињење под називом „индол“ за које је познато да делује антиканцерогено и противупално. Прокељ је такође одличан извор влакана, витамина К и магнезијума.

  1. Грејпфрут
    (Сезона: октобар – јун)

Кисео и горак са дашком шећерне сласти, грејпфрут је идеално зимско воће. Он није само препун витамина Ц – такође је „напакован“ ликопеном, антиоксидансом који се такође налази у парадајзу, лубеници и зеленом чају.
Ликопен је антиканцероген и од недавно се сматра да смањује ризик од појаве тумора простате. Са много здравих фитонутритијената и флавоноида, грејпфрут је кључна намирница сваке зимске листе.

  1. Купус
    (Сезона: целе године, у зависности од врсте)

Купус је корисна намирница у свим својим облицима, а нарочито у црвеној варијанти.
Пун је витамина А, Б6, Ц и К и постао је познат по свом противупалном дејству које потиче од глутамина (аминокиселине које оснажују имуни систем) и антоцијана (биљног пигмента који црвеном купусу даје боју). Сервирано сирово или кувано ово поврће спречава појаву тумора и кардиоваскуларних обљења захваљујући свом нутритивно богатом садржају.

Илустрација: Кестење је посластица током зимских празника/ Фото: Pixabay
  1. Кестење
    (сезона: октобар – март)

Кестење је позната посластица током зимских празника, али је мало познато њихово благотворно дејство по организам.
Ипак, кестење је класична здрава храна – одличан извор витамина Б, калијума, бакра и мангана. Одличан је избор за оне који вежбају под оптерећењем.
Кестен је једини орах који садржи витамин Ц што их чини обавезним за заштиту од грипа.

  1. Репа
    (сезона: целе године, али углавном између октобра и марта)

Репа је горко поврће које нажалост није популарно. Ипак, његов нутритивни састав је импресиван! Репа је пуна витамина А, Ц, К, фолата и такође садржи корисне минерале као што је калцијум, манган и гвожђе.
Репа је одличан извор лутеина, антиоксиданса који штити очи од оксидационог оштећења, смањује ризик за појаву катаракте и обољења жуте мрље.

Илустрација: Батат богат витаминима А, Ц и Б6 /Фото: Pixabay
  1. Слатки кромпир
    (Сезона: током целе године, али најбоље успева између новембра и децембра, априла и маја)

Обично наранџасти или жути, слатки кромпири нуде много више од обичних белих. Са свега неколико калорија и без масноће, један слатки кромпир садржи готово четири грама влакана и минерала.
Поред тога, сва та влакна садрже много витамина А, Ц и Б6, као и калијум и манган.

  1. Празилук
    (Сезона: током целе године, али нарочито између октобра и маја)

Празилук је део породице биљака у коју спадају и црни и бели лук, богату фитонутритијентима одличним за борбу против болести.
Празилук је пун полифенола који јачају крвне судове, витамина А, Б6, Ц, К, фолата и гвожђа. Студије су чак показале да узимање овог поврћа смањује ризик од тумора дебелог црева и простате.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3410304/najzdravija-hrana-za-predstojece-jesenje-dane

Srodni tekstovi

Оставите коментар