Ово су најисплативије биљке за узгој – зарада одлична

Аутор: draganadpetrovic
157 посета

У Србији нема много узгајивача батата или шпаргли, па се верује да се ономе ко се упусти у тај посао, гарантује добра зарада. У потрази за добром зарадом, многи се одлучују за гајење биљака које бије глас да су веома исплативе.

Неке од ових биљака коштају и до 40 евра по килограму. Сви они који су разрадили овакав или сличан бизнис имају зараду и већу од 40.000 евра на годишњем нивоу. Примера ради, за производњу и гајење зачинских биљака нису потребна велика улагања, а сматра се да зарада може бити веома задовољавајућа.

У нашој земљи је једно време гајење лешника добило на популарности, али то је посао који подразумева стрпљење јер се за пун род чека и до 10 година. Ипак, откупна цена за килограм се креће и до 800 динара.

Биљке за које се тврди да могу донети право богатство су шафран, батат и шпаргла.

Илустрација: Шафран је један од најскупљих зачина на свету

Шафран

Шафран је вишегодишња биљка, а зачин се добија из цвета „Crocus sativus“. Сматра се једним од најскупљих зачина на свету. Шафран је прво узгајан у Грчкој, након тога почео је да се узгаја и у Евроазији, а касније је донет у делове Северне Америке, Северне Африке.

Како пише Замедиа, у крајинском селу Тамничу налазе се поља најскупље биљке на свету, шафрана, од ког се прави најскупљи зачин на свету.

Оно што је специфично за ову биљку јесте да може да достигне висину до 30 центиметара. Од цвета шафрана, чија је берба обично у октобру, прави се овај зачин. Није ни чудо што је зачин најскупљи кад је за један килограм потребно и до 200.000 цветова који су изузетно осетљиви. Килограм овог зачина кошта скоро 40.000 динара, а један грам кошта од 30 до 40 евра.

Шпаргла

Шпаргла је зељаста биљка, а од давнина се користи у народној медицини. Широм света се користи као здраво и укусно поврће. Верује се да ова биљка потиче са истока, одакле је још пре нове ере донета у Европу.

Узгајањем ове биљке може да се заради и до 20.000 евра годишње. Ова биљка је једна од ретких која може да преживи неповољне временске услове. Осим тога што је лековита, врло је скупа, а килограм шпаргле у Србији је потребно издвојити око 2.000 динара. Код нас нема великих произвођача ове биљке, са једног хектара шпаргле профитабилност је од 15.000 до 20.000 евра годишње.

Илустрација: Батат се слабије гаји у Србији зато му је цена папрена

Батат

Батат, односно слатки кромпир је тропска биљка која по свом изгледу највише подсећа на обични кромпир, слатког је укуса и садржи доста протеина. Порекло батата је из Средње и Јужне Америке, а ова врста поврћа се у последње време све више користи и код нас.

Садња батата обично почиње у мају. Батат се узгаја из садница. Сади се на узвишеним гредицама са употребом баштенске фолије. Килограм овог поврћа у слободној продаји код нас кошта око 300 динара. У Србији нема много узгајивача овог поврћа.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/9547481/dobra-zarada-od-uzgoja-biljaka-u-srbiji

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi