Објављено стање на тржишту шећера и цена производње репе за 2024. годину

Аутор: Gdjakovic
432 посета

Републички завод за статистику објавио је најновију процену овогодишњег рода шећерне репе са стањем на дан 5. септембра. Према том саопштењу, са површине од 41.673 ha очекује се производња шећерне репе од 2.040.624 t, уз просечан принос од 49,00 t/ha. Процене говоре о расту производње у односу на прошлу годину од 22,4 %. У односу на десетогодишњи просек очекивана производња је мања за 16,5 %.

Доста кишних дана, њихов добар распоред и температуре које су погодовале развоју корена и лисне масе током вегетационог периода ове године су резултирале добрим просeчним приносима шећерне репе. Према проценама стручњака крећу се и око 60t/ha код појединих произвођача. Временски услови су погодовали и развоју биљних болести па је код дела произвођача у Срему и Банату дошло до појаве трулежи корена, што ће смањити принос.

Производња шећера: Од овогодишњег рода шећерне репе очекује се да ће бити произведено око 327.000 t шећера, што ће задовољити домаћу тражњу за шећером у износу од 250.000 t шећера, као и извоз преосталих слободних количина.

Тржиште:

Домаће: Пословање индустрије шећера у Републици Србији је у потпуности зависно од производње шећерне репе чија производња опада из године у годину а оптерећено је и ценом енергената која расте. Драстичнијим падом производње шећера биће немогуће испунити извозну квоту за ЕУ а и обезбедити континуирано снабдевање домаћег тржишта. Зато је донета Уредба која треба да повећа заинтересованост пољопривредних произвођача за производњом шећерне репе и тиме повећа производњу шећера, која треба да задовољи домаће потребе за овом стратешком намирницом и омогући потенцијални извоз.

Започело је уговарање производње шећерне репе за 2024. годину по цени од 47 EUR/ha а произвођачи могу да рачунају на помоћ у репроматеријалу и аванс од 600 EUR/ha за уговоре које потпишу за наредну годину.

Извозне цене домаћег белог шећера које су пре годину дана значајно порасле, су у паду већ неко време. Цена по којој је извожен шећер у окторбру је износила 799 EUR/t, значајно ниже од цене у мају када је била 1.000 EUR/t. Обзиром на раст цена шећера на светским берзама, могуће је очекивати поновни раст извозне цене домаћег белог шећера, што је добра вест за индустрију шећера али и за домаће произвођаче шећерне репе. (Прилог 3)

Према подацима Управе царина извоз белог шећера у претходној економској години (2022/23) је износио 47,5 хиљада тона, што је за 67% мање од претходне економске године (145,3 хиљаде тона).

Светско: Цене шећера на светским берзама настављају да расту, сходно потражњи, која је увећана, као и прогнозама за снабдевање светског тржишта. На берзи у Лондону, цена у октобру достигла је деценијски максимум и износила је 724 EUR/t. Овако високе цене шећера су последњи пут биле 2011. године.

Актуелно:

Како саопштава Ројтерс, Индија ће ограничити извоз шећера услед мањка у производњи јер је недостатак кише умањио род шећерне трске. Уколико у наредној сезони Индија, која је други светски произвођач шећера, после Бразила, не буде присутна на светском тржишту, то би могло да додатно подигне цене шећера на берзама.

Иувор: Министарство пољопривреде, шимарства и водопривреде

 

 

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар