Обратите пажњу почело бујање коштуњавог воћа

Аутор: draganadpetrovic
561 посета

На подручју Србије, на нижим надморским висинама је код раног сортимента шљиве, вишње и трешње започело бубрење пупољака. Период после резидбе, а пре отврања пупољака је право време да се спроведе превентивни третман са циљем смањења инфективног потенцијала патогена проузроковача монилиоза коштичавог воћа (Monilinia spp.), шупљикавости листа коштичавог воћа (Stigmina carpophila), рогача шљиве (Taphrina pruni), пегавости листа вишње и трешње (Blumeriella jaapii), бактериозних обољења, као и презимљујућих форми штеточина.

ПИС препоручује да се примени комбинација регистрованих препарата на бази бакра и минералних уља: Bakarni oksihlorid 50 (бакар из бакар-оксихлорида) 0,75% или Cuproxat (бакар из бакар-сулфата) 0,2-0,35% или Everest (бакар из бакар-хидроксида) 0,6% + Galmin (минерално уље) 3-4% или Nitropol S (минерално уље) 1,3%.

За засаде шљива је регистрован и препарат Плаво уље који је већ готова комбинација минералног уља и бакра и користи се у концентрацији од 3%.

Илустрација: Пупољци шљиве/ ФОТО: Pixabay

Најављено захлађење ће успорити развој биљака, али је веома важно напоменути да се примена бакарних препарата код коштичавог воћа препоручује само пре пуцања и отварања пупољака јер у противном може доћи до фитотоксије на младом биљном ткиву.

За разлику од осталог коштичавог воћа, код бресака и нектарина је већ дошло до пуцања пупољака и појаве зелених уских листића. Ово су фазе када се пред најављене падавине препоручује примена превентивних мера заштите у циљу спречавања зараза проузроковачем коврџавости листа брескве (Taphrina deformans). За ту намену су регистровани следећи фунгициди: Agrociram (ciram) 0,25-0,35% или Diziram 76 WG (ciram) 0,3% или Syllit 400 SC (dodin) 0,15-0,25%, Delan 700 WG или Galileo или Fiesta (ditianon) 0,075%.

Илустрација: Хладно време ће зауставити пупољке брескве/ФОТО: Pixabay

Спровођење хемијских третмана се препоручује у најтоплијем делу дана по мирном времену без ветра.

Извор: https://www.agrotv.net/pis-skrece-paznju-na-aktuelnu-zastitu-kosticavog-voca/

Srodni tekstovi

Оставите коментар