Нови хибриди кукуруза показали отпорност на сушу

Аутор: draganadpetrovic
203 посета

Манифестација „Дани поља кукуруза“ одржана је и ове године у Санском Мосту, овога пута на имању пољопривредног произвођача Енеса Татаревића у селу Фајтовци, те су том приликом представљени нови хибриди кукуруза знатно отпорнији на временске неприлике.Ове сорте су посијане на огледним парцелама, како би се установило каква је њихова родност и прилагодљивост, а приноси су веома добри и износе од 14 до 16 тона кукуруза у зрну по једном хектару.

„Показало се како је ријеч о веома квалитетним сортама упркос томе што је био дуготрајни сушни период. Ови приноси су много бољи у односу на неке друге сорте кукуруза које су подбациле“, каже Анел Јогић, пољопривредни стручњак.

Према његовим ријечима, представљено је 27 хибрида како би овдашњи пољопривредни произвођачи могли виђети какве сорте им одговарају, с обзиром на то да је кукуруз основна сточна храна од које, практично, зависи цјелокупна мљекарска производња на овим просторима.

„Ради се о хибридима који су произведени у неколико пољопривредних института у Босни и Херцеговини, те сусједним земљама Србији и Хрватској. Њихова главна карактеристика је висока толерантност када је суша у питању, што је врло значајно с обзиром на временске прилике посљедњих година. Ови хибриди су показали да добро подносе стресне услове и да су оптимални за производњу на нашим просторима“, казао је Јогић.

Такођер, данас су представљени и неки од пестицида за третирање површина који су засађени хибридима кукуруза.

Илустрација: У питању су хибриди произведени у неколико пољопривредних института у БиХ

Према ријечима Хусеина Селимовића, предсједника Савеза локалних удружења пољопривредника Сански Мост, овакви догађаји ће помоћи пољопривредним произвођачима да лакше одаберу хибриде кукуруза које ће узгајати.

„Сигурно је да ће пољопривредници одабрати оне сорте за које буду сигурни да ће се најуспјешније аклиматизирати у овом поднебљу. То постаје врло важно, јер се губици у производњи кукуруза ове године крећу од 30 до 50 посто“, рекао је Селимовић.

Према његовим ријечима, предности представљених хибрида су знатно веће стабљике кукуруза од досадашњих те повећан принос кукуруза у зрну. Пољопривредни произвођач Енес Татаревић наглашава како је примјена савремених агротехничких знања и искустава у непосредној производњи данас од пресудне важности, с обзиром на све теже услове у којма послују фармери.

„Није више свеједно какви ће приноси бити, јер су цијене ђубрива, репроматеријала и горива отишле у небо, а самим тиме поскупјела је и производња сточне хране“, каже Татаревић.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Novi-hibridi-kukuruza-pokazali-otpornost-na-susu/741922

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар