Нови трендови у узгоју малина

Аутор: draganadpetrovic
887 посета

У последњих три деценије површине под малина у свету су се удвостручиле.Светска производња малине износи око 870.000 тона, а Русија је водећи произвођач који покрива 20% светске производње. Потом следе САД, Мексико, Србија и Пољска.
Према званичним подацима у Србији је под малином регистрована површина од 25. 000 хектара. Принос на нивоу земље у 2021. години износио је, према прелиминарним подацима РЗС 110.589 тона, а од извоза овог воћа зарадили смо 300 милиона евра.
Међутим, мало је познато да највећи малине на глобалном нивоу заврши у прерађивачкој индустрији и то за производњу сокова, џемова, разних врста намаза, сирупа и слично. Тек око 30 процената чини конзумна малина, јер су купци постали избирљиви и траже да воће буде свеже, чврсто и непромењеног укуса што малину чини једном од тежих врста воћа за транспорт посебно у прекоокенаске земље.

Илустрација: Нове сорте за пробирљиве купце/ФОТО: Pixabay

Нове сорте
Последње две ипо године након избијања пандемије коронавируса, нагло је скочила потражња за малином, па су научници на америчким пољопривредним институтима спровели бројна истраживања са сортама, али и начином узгоја овог воћа. Али кренимо редом.
Узгој малине у пластеницима и заштићеним просторима узео је замаха и у Србији последњих неколико година. На овај начин малина је заштићена од временских неприлика као што су касни мразеви или град, а сезона бербе се продужава до касне јесени. Кључни елементи оваквог интензивног начина узгоја захтева високо квалитетан садни материјал.
Амерички научници отишли су корак и направили четири нове сорте малина које су отпорније на хладноћу, имају одличан квалитет плода и високе приносе са продуженим периодом бербе.
Skye сорта је дворедни тип малине која даје велике приносе и две бербе у касно пролеће и рану јесен. У питању је сорта намењена првенствено за индустријску употребу. Квалитет, величина и укус плода је одличан, а продужен је и рок трајања ове малине. Не смета јој хладноћа па се може узгајати у различитим климатским условима, посебно је погодна за планинска подручја.
Lewis или Bonnie Lewis, је рана сорта која се одлично слаже са малином типа Скај па могу заједно да се саде. Има рани период сазревања у односу на друге категорије малина, плодови су крупни, изузетни укусни и имају дужи рок трајања. Пожељно је двоструком орезивање како би се биљка подмладила и дала боље приносе.
Glen Mor је још једна сорта прилагођена тежим условима, пре свега када је у питању клима. Одлично подноси хладноћу, витка је и флексибилна, па јак ветар не може да је оштети. Ово је прва сорта малина која је без додавања генетских и ГМО маркера отпорна на трулеж корена. Има одличан квалитет плода, укључујући величину, боју, облик и продужени рок свежине.
Glen Carron је четврта сорта малине која је, судећи по процени конзумената, на самом врху по укусу и слаткоћи плода. Такође, добро подноси хладнију климу, а дозрева почетком лета и има изузетно добар принос по стабљици овог воћа.

Илустрација: Како да конзумне малине што дуже остану свеже/ ФОТО: Pexels

Шта очекују потрошачи?
Истраживања на пољу малинарства у водећим воћарским институтима у Америци воде се и по питању очекивања потрошача. Ту је, како истичу, тешко помирити укусе старије и млађе генерације купаца. Старији воле малине препознатљивог укуса са мало киселости, док млађи више преферирају сладак укус малине. Међутим, у једном се сви слажу. Треба учинити нешто више како би конзумне малине дуже остале свеже, за шта се залажу и супермаркети којима је у интересу да ово воће што дуже продају. Уз модерне технологије нема сумње да ће се и на овом пољу врло брзо постићи одређени помаци.
Истраживања на пољу малинарства посебно су окренута ка лакшем узгоју овог воћа. Последњих година све су популарније сорте које, попут боровница, могу да се гаје у саксијама. Како малини није потребно много простора за раст и развој могуће је гајити и у саксијама пречника до 60 сантиметара. На овај начин значајно је олакшано не само одржавање засада, већ се, у складу са трендом заштите животне средине, смањује употреба хемијских средстава против корова. Поред пластеника овај начин узгоја малина је врло захвалан посебно због непредвидивих временских прилика условљених глобалним загревањем наше планете.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay i Pexels

Srodni tekstovi

Оставите коментар