Нова сорта пшенице отпорна на врућине и сушу

Аутор: draganadpetrovic
285 посета

Нова сорта дурум пшенице отпорна на сушу створена је као део међународног програма оплемењивања како би се повећала отпорност на климу у прехрамбеном систему повећањем разноврсности усева.Дурум пшеница се користи за прављење тестенина, кора за пицу и сомуна као што су пита и чапати, као и за кус-кус, булгур и пецива за десерте као што је баклава. Нову пшеницу Јабал, што на арапском значи „планина“, развили су фармери и научници у области усева укрштањем комерцијалне дурум пшенице са дивљим сродником из сушног региона Сирије, како би се створила нова сорта дурум која може да издржи сушу.

То је део пројекта дивљих рођака Crop Trust-а, који користи генетски различите сорте усева како би помогао у развоју отпорнијих и прилагодљивијих сорти пшенице, јечма, пиринча и кромпира које могу да издрже несталне и екстремне временске услове узроковане климатским сломом.

Иако још није комерцијално доступна, фармери у Мароку ће бити први који ће почети да узгајају нову верзију дурум пшенице, која се широко једе у северној Африци и на Блиском истоку, за отприлике три године. Мароко пати од најгоре суше у последње четири деценије, а производња житарица је смањена за око 70 одсто због екстремно сушних услова.

Илустрација: Нова сорта пшенице још је у фази испитивања и још није комерцијално доступна

Узгајивачи и фармери у подручјима погођеним сушом засадили су бројне нове сорте дурум пшенице између 2017. и 2021. Јабал се истакао јер је могао да цвета и производи житарице док су све комерцијалне сорте дурум пропале. Његови препознатљиви црни шиљци такође су дали високе приносе дебелих зрна од којих се прави укусан хлеб, рекли су научници.
„Многи фармери су рекли да је то била љубав на први поглед када су видели да стоји снажно када су све друге сорте уништене сушом“, рекао је Филипо Баси, виши научник из програма оплемењивања дурум пшенице у Међународном центру за пољопривредна истраживања у сушним подручјима (Ikarda) у Либану.

Пшеница, најшире конзумирана житарица на свету, узгаја се на свим континентима осим Антарктика и једу је милијарде људи.

Неуспешнији су у усевима због изгубљене биодиверзитета и екстремних временских прилика као што су суша, екстремне врућине и поплаве довели су до раста цијена пшенице и несигурности хране у многим дијеловима свијета, што је погоршано руским ратом против Украјине, јер су обје земље биле главни извозници пшенице. Прошле године, цене дурум пшенице су порасле за 90 одсто након широко распрострањене суше и таласа врућине без преседана у Канади, једном од највећих светских произвођача житарица, а неколико месеци касније уследиле су рекордне падавине. Током прошлог века, канадски фармери су се све више ослањали на генетски сличне сорте пшенице високог приноса, чиме су избацили кључну разноликост.
Потребне су године да се узгајају нове сорте пшенице, у компликованој, бесконачној трци са временом, јер глобално загревање изазива климатске катастрофе и појаву нових, прилагођених или агресивнијих патогена.

Дивљи рођаци се сматрају отпорнијим рођацима комерцијалних усева, пошто су еволуирали у природи да би преживели тешке услове као што су екстремне врућине, суша, поплаве и лоше земљиште. Узгајивачи биљака све више траже корисну генетску разноврсност у дивљим и другим заборављеним сортама ускладиштеним у банкама семена, која је после Зелене револуције остављена по страни у корист приноса, униформности и профита.

Илустрација: Нова сорта пшенице има изванредне приносе

Међутим, Међународни панел експерата за одрживе прехрамбене системе упозорава да поред генетске разноликости, изградња отпорности у систему исхране такође захтева разноликост на фармама и пејзажима, као и више иницијатива које воде пољопривредници.

„Пољопривредници су одомаћили 7000 различитих врста усева и донирали више од 2,1 милиона биљних сорти међународним банкама гена, али већину профита од овог напора су освојиле четири или пет међународних семенских компанија“, рекао је Пат Муни, стручњак за пољопривреду. разноврсност и биотехнологија.“

( Јабал) показује шта се може постићи мултилатералном сарадњом где су фармери у центру доношења одлука.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/nova-sorta-psenice/5w4s6yr

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар