Нећете веровати шта ће пољопривредници радити у будућности

Аутор: draganadpetrovic
427 посета

У складу са актуелним трендовима пораста становништва на глобалном нивоу, према прогнозама научника до 2050. потреба људи за храном скочиће за 70%. Студија УН показала је да око 9,9% светске популације данас гладује па сама помисао да ћемо за нешто више од три и по деценије морати да хранимо скоро 10 милијарди гладних уста звучи застрашујуће. Са еколошким и климатским променама, сушама и мањком воде неопходно је окренути се иновацијама у технологији пољопривреде.
Стручњаци најављују 10 технолошких трендова које треба пратити у 2022. који ће променити начин производње, транспорта, складиштења и управљају храном. Од напретка у прецизној пољопривреди до аутоматизације фарме, нових технологија управљања водом, иновације у области пољопривреде пружају средства за паметнију, сигурнију и продуктивнију производњу хране.

Илустрација: Пчеле могу да се користе и у заштити биља/ФОТО:Pixabay
1.Векторизација пчела
Пчеле су од суштинског значаја за људски опстанак. Оне су незаменљиве кад је у питању опрашивање цвета што директно утиче на квалитет и принос воћарских и појединих ратарских култура. Векторизација пчела је комерцијално узгајање ових инсеката који би се осим за опрашивање користиле и за заштиту биља. Природна гљивица под именом БВТ-ЦР7, која је потпуно безопасна за пчеле, се у виду раствора ставља у кошницу где га оне покупе на својим ножицама пре изласка а потом га шире на околне усеве. Бројни експерименти су показали да овако третирани усеви имају већу отпорност на болести при чему се хемијски препарати и пестициди замењују
еколошки безбедним системом заштите усева који је при томе нешкодљив за само земљиште. На овај начин могуће је третирати многе усеве, воће попут боровница, сунцокрет, јабуке, парадајз практично све биљке које се користе за узгој у ратарству, повртарству и воћарству. Такође, пчеле се могу користити на фармама свих величина од малих газдинстава до великих произвођача.

2.Прецизна пољопривреда
Прецизна пољопривреда је стратегија управљања ресурсима кроз прикупљање и обраду података који ће омогућити пољопривредницима да повећају квалитет земљишта и продуктивност. На овај начин би власник газдинства могао ефикасније да користи ресурсе које има, да његова производња буде одржива, профитабилна и продуктивнија уз бољи квалитет производа. То практично значи да би ратар пре сетве на одређеној парцели на основу стања земљишта, влаге и микроклиме могао тачно да одреди који усев му је најисплативије да гаји те године. Ова технологија ради у реалном времену, па пољопривредник у сваком тренутку може да зна колико хранљивих материја користе засађене биљке, какво је стање лишћа, да ли биљку нападају штеточине и инсекти и који. Сви ови подаци комбинују се са ГПС уграђеним у тракторе, па приликом, рецимо ђубрења, сам програм одређује количину хранљивих материја коју ће испустити, зато што развој усева најчешће није подједнак на свим деловима засађене парцеле.

Илустрација: Вертикални узгој јагода у затвореном простору већ је постала пракса појединих воћара/ФОТО:Pixabay

3.Вертикални узгој у затвореном простору
Просечан принос житарица (у зависности од врсте) под отвореним небом је између три и шест тона. Сведоци смо да су суше ове године десетковале род кукуруза у јужном Банату. Све ово може се избећи вертикалним узгојем у затвореном простору где човек у потпуности контролише микроклиму и услове узгоја биљке. Полице за узгој се постављају вертикално како би се простор максимално искористио и повећао принос.
За ову сврху могу да се искористе буквално сви затворени простори као што су стари хангари, фабрике или рударска окна што би драстично умањило потребу за обрадивим површинама. Када се овоме дода хидропонски узгој, односно гајење биљака у посуди са хранљивим материјама употреба воде за заливање се умањује за чак 70 одсто. За жетву или бербу се користе роботи што је решавање још једног горућег проблема у свим земљама а то је мањак сезонских радника.

4.Примена технологије у сточарству
Примена нових технологија у сточарству пружају фармерима податке који им омогућавају да поједноставе управљање фармама, побољшају бригу о животињама и повећају продуктивност. Пре свега ту је аутоматизована мужа а сензори на самој апаратури помажу фармерима да прате квалитет млека. Аутоматски системи за чишћење и уклањање животињског измета омогућава чистије и здравије окружење за животиње без болести. Арментин третман без антибиотика користи технологију акустичног пулса третирања маститиса код крава. Иначе, због ове болести забележени су губици више од 6 милијарди долара годишње у САД и Европи. Аутоматизовани системи за храњење обезбеђују животињама смеше хране које су прилагођене њиховим потребама и у одговарајућој количини.

5.Ласерска страшила
Птице или глодари могу бити озбиљна претња усевима који се гаје на отвореном пољу. Изгледа да је дошло време да се стара страшила од сламе пошаљу у пензију. На њивама ће их заменити ласерска страшила која су конструисали научници са универзитета на Роуд Ајленду. Ласерско страшило је заправо апарат на соларни погон који пројектује зелене ласерске зраке које људи не виде на сунцу, али су врло ефикасни против птица које су осетљиве на зелену боју. Аутоматизовани ласерски стрелац испушта зелене зраке преко поља и у висину до 180 метара, а ефикасност је између 70 и 90 процената.

Илустрација: Све ће моћи да се прати преко апликација на мобилним телефонима/ФОТО:Pixabay

6.Аутоматизација на фармама
Аутоматизација фарме обједињује пољопривредну механизацију, компјутерске системе, електронику, хемијске сензоре и управљање подацима како би се побољшао рад опреме, смањио људски рад и могућност грешке.
Смањено радно време, већи приноси и ефикасна употреба ресурса покрећу савремене технологије знатно олакшава сам рад на фармама. Пољопривредници већ сада користе аутоматизоване комбајне или самоходни трактор и сејалице што присуство човека на њиви своди на најмању могућу меру. Задатак пољопривредника је да у посебан компјутерски програм убаци одређене параметре, а машине ће саме неуморно радити како би допринеле већим приносима. На овај начин класичан мануелни рад на њивама практично ће постати непотребан а пољопривредници ће за то време моћи да се баве другим стварима.

7.Кинематичка технологија у реалном времену
Британски фармер Роберт Салмон установи је да ограничавање пољопривредних машина које иду истом путањом значајно смањује штете на самом тлу и не угрожава постављене системе за наводњавање. У питању је кинематика у реалном времену (РТК) односно савремена технологија која се врло успешно може применити у аграру. Она ради на побољшању тачности постојећих ГПС сигнала и елиминисању садашњих грешака. То значи да ће тачност ГПС сигнала бити прецизна у сантиметар. Осим тога, захваљујући повезаности са сателитима који могу да шаљу прецизне метеоролошке податке биће могуће предвидети тачне приносе и трошкове на газдинству. Ова технологија се тренутно примењује на премеравању земљишта са циљем да се одреди најбоља густина биљака и планови обраде ускладе са земљиштем на којем се саде.

8.Мини хромозомска технологија
Према прогнозама научника на основу пораста људске популације фармери ће наредних година морати да повећају производњу хране за најмање 23% како би се одржао садашњи животни стандард. Губитак приноса услед болести и штеточина представља све већи проблем који треба да се реши.
Генетски инжењери искористили су примену технологије мини хромозома да би побољшали генетске особине биљке. Иако садржи само мале количине генетског материјала, мини хромозомима се може манипулисати употребом генетског инжењеринга да би се постигло побољшање или допуњавање нутритивног садржаја усева. Новим особинама може се побољшати толеранција биљака на сушу, биће потребно мање пестицида и све то без претераног уплитања у природни раст и развој саме биљке.

9.Софтвер за управљање фармом
Многи фармери имају проблем да са мањком радне снаге. Што је газдинство веће то је више посла који треба обавити па је и само надгледање радника постало озбиљан посао. На срећу, живимо у времену кад постоје апликације за све укључујући и оне управљање фармама.
Софтвер за управљање фармом је интегрисана платформа која пружа податке и информације у реалном времену, попут дигиталне контролне листе, како би помогла фармерима у праћењу свакодневних активности. Са овим софтвером за праћење и извештавање, фармери могу да побољшају приносе и планирају раст и развој своје производње. Верује се да ће продаја ових софтвера само у наредне четири године, односно до 2026. скочити за готово 12 процената.

Илустрација: Рационалније коришћење водених ресурса биће неопходно
10.Управљање воденим ресурсима
Овогодишња суша која је погодила већи део Европе и Србију показала је да је наводњавање од виталног значаја за пољопривреду. Проблем је све мање воде или њено расипање тамо где је има, па су стручњаци једногласно закључили да је неопходно рационалније коришћење и управљање воденим ресурсима. Иновације и технологија у пољопривреди нуде пољопривредницима одрживије начине да обезбеде довољно воде биљкама. Наводњавање системима микро капи омогућава да вода полако капље до корена биљака стварајући право окружење за раст и развој усева. Осим тога ова технологија смањује потрошњу воде до 50% и побољшава квалитет усева.

О ОВОЈ АЛИ И МНОГИМ ДРУГИМ ЗАНИМЉИВИМ ТЕМАМА ИЗ ОБЛАСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ ЧИТАЈТЕ У НОВОМ БРОЈУ АГРОБИЗНИС МАГАЗИНА !

Извор: Агробизнис магазин

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар