Несташице поврћа у Британији: Два краставца по купцу

Аутор: draganadpetrovic
326 посета

Несташице хране пре пандемије биле су незамисливе на Западу. Британија се у децембру изборила са несташицом јаја, а крај зиме обележавају празни рафови са поврћем.Британци, који већ месецима због инфлације пазе на сваки пени, последњих недеља примећују несташицу поврћа у самопослугама.Она је и озваничена у последњих неколико дана када је већина ланаца ограничила број главица зелене салате или број комада краставца или парадајза, које можете да купите.

Неке самопослуге дозвољавају два, а неке три комада поврћа по купцу. Шездесет један посто грађана није изненађен.

„Искрено, тренутно купујем само најјефтиније због инфлације и трошкова живота, али ме ово плаши“, каже једна од муштерија, док друга констатује да нема воћа, које је хтела да купи, јер су рафови празни.

Старији купци знају како да се носе са несташицом.

„Морамо да се довијамо са конзервираним поврћем док се свеже не врати“, наглашава становница источног Лондона.

Британци се лако прилагођавају штедњи.

Старија генерација добро памти послератну исхрану на тачкице, која је трајала чак до 1954. године – дуже него у Југославији.

Илустрација: Уместо салате британске домаћице све више користе репу/ФОТО: Pixabay

Репа, уместо салате

Но, без обзира на протестантски стоицизам, нација је са шоком, али и подсмехом, реаговала на ову изјаву британске министарке за пољопривреду Терез Кофи.

„Важно је да гајимо посебности наше земље. У ово доба године обично се једе репа, а не зелена салата, парадајз и слично“, рекла је Кофијева у парламенту.

Најбољу пријатељицу бивше премијерке Лиз Трас карикатуристи од тада приказују или као Марију Антоанету или са репом уместо главе.
Инфлација или брегзит?

Но, који су стварни узроци овакве ситуације? Инфлација је свакако један.

У последње две године, цене енергената скочиле су за 79 процената, а сточна храна за 57 одсто.

Рат у Украјини највише је утицао на вртоглави скок цене вештачког ђубрива од 169 одсто.

Пољопривредница и председавајућа организације „Спасите британску храну“ Лиз Вебстер указује да „сви пољопривредници у Британији смањују производњу из различитих разлога“, али корен проблема види у изласку земље из Европске уније.

Илустрација: Све је већи проблем и са парадајзом који долази из увоза/ ФОТО: Pixabay
Климатске промене у Шпанији и Мароку

Брегзит је свакако ударац на ланац снабдевања, али аналитичари истичу да су несташице такође последица скупљих цена рада и климатских промена. Узрок најновије несташице виде у хладноћи, киши и поплавама у Шпанији и Мароку из којих долази скоро сав увоз парадајза.

Указују да је ситуација слична у Ирској, иако је реч о чланици Европске уније.

„Ове године све је теже због цена горива. Многи узгајивачи ништа не саде. Требало би да је енглески краставац већ дозрео, али једва да га има“, каже узгајивач поврћа Џими Русо.

Сви се уздају да ће са пролећем скочити и производња, посебно у Шпанији, која производи трећину воћа и поврћа у Европској унији.

Међутим, зна се чији потрошачи имају предност.

Британска министарка за пољопривреду Терез Кофи, после разговора са накупцима, предвиђа да ће овакво стање потрајати још две до четири недеље.

Несташица поврћа постала је политичко питање. И то је само једно од питања на које британска влада нема одговор.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/5136563/nestasice-hrane-u-britaniji.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар