Нема успешног повртарства без добре припреме и дезинфекције земљишта у пластенику

Аутор: Gdjakovic
336 посета

Након летњег дела производње потребно је очистити пластенике и припремити их за наредни производни циклус. У Лесковцу, нашем највећем производном центру када је реч о пластеницима, пуне су руке посла. Након две културе које се гаје у току једне производне године, уместо треће културе би требало одморити земљиште односно извршити комплетну припрему за наредни производни циклус.
По правилу у току једне производне године иду две до три гајене културе, а у зависности од тога да ли се ради о парадајзу, салати, паприци, краставцу опет све зависи и начин припреме али и време када се пластеник припрема за производњу. Свакако да од цене и захтева тржишта највише зависи за који вид производње ће се произвођач одлучити. Након чишћења и избацивања старих и сасушених биљних остатака, треба правилно обрадити и припремити земљиште за наредну културу.


У условима интензивне производње, често у случају монокултуре или погрешног избора плодореда, повртари се сусрећу са бројним проблемима који се директно тичу земљишта, па је углавном на крају сезоне, након изношења биљних остатака, потребно извршити дезинфекцију земљишта.

Савети за правилно чување механизације током зиме

Постоји више препарата који се могу користити у ту сврху, а уједно дају одличне резултате у процесу дезинфекције. Један од таквих препарата је на бази Дазомета-фумигант, који се може применити како на отвореном пољу тако и у пластеницима и стакленицима. При примени овог препарата, који се пруимењује у микрогранулама, неопходно је припремити земљиште исто као за сетву. Ако се деси да имамо ситуацију као што је ове сезоне где су се високе јесење температуре без падавина готово па усталиле, земљиште је само по себи суво. Непходно је навлажити земљиште од 60 до 70 % влаге, а затим растурити грануле препарата равномерно на целој површини.
У процесу дезинфекције је неопходно земљиште покрити фолијом и држати од 7 до 35 дана у завиности од температуре. Врло је битно напоменути да неадекватна количина воде може довести до слабе активације препарата.


Поред тога, постоје и препарати чије дејство значајно утиче на нематоде, многе земљишне патогене и друге.Један од таквих препарата је на бази Метам-содиума.
Потенцијални проблеми који се јављају при дезинфекцији земљишта могу бити у виду постојања патогена који су отпорни па преживе третман препаратом, тако да је такође веома битно створити услове који ће бити неповољни брзој реконолизацији и поновном размножавању патогена.
У повртарској производњи одувек су се доста користила органска ђубрива – стајњак, тресет и компост, а у новије време се доста користе и вештачка ђубрива са којима се може тачно надокнадити дефицит одређених елемената у земљишту. За ове намене би пожељно било урадити прецизну анализу земљишта и на основу ње извршити ђубрење.

Повртари на југу Србије након обраде земљишта углавном користе стајњак за надокнаду органских материја. Стајњак сам по себи обилује макро и микроелементима а у исто време обезбеђује земљиште органском материјом.
Правилно проветравање, оптималан број биљака по јединици површине, одводњавање земљишта и правилан избор плодореда, регулација пХ вредности, су неке од мера које смањују број и активност патогена.
Ако се исти проблеми јављају неколико производних сезона за редом, многи произвођачи су се одлучили да промене начин гајења. Они су са земљишног прешли на безземљишни-хидропоника те су на тај начин превазишли присуство болести и штеточина. Приликом избора пластеника пожељно је водити рачуна о материјалима од којих је на пример фолија и својству које показује приликом производње. Најбоље би било користити пластенике које имају такве фолије са којих не капљу капи кондензоване воде. На овај начин се значајно утиче на реаспрострањеност штетних микроорганизама у пластеницима.

Милош Стојановић

Агробизнис магазин 

Srodni tekstovi

Оставите коментар