Нема празника за вредне паоре

Аутор: draganadpetrovic
672 посета

Сетва кукуруза , соје и сунцокрет значајно је одмакла и, ако време послужи за пољопривредне радове, очекује се да најважнији посао у години буде готов наредних дана.Директорка “Жита Србије“ Сунчица Савовић у изјави за “Дневник” каже да је сетва сунцокрета стигла до 85 одсто планираних површина за сетву,односно да је сунцокрет засејан на око 185.000 хектара, а регион који предњачи у напретку сетве сунцокрета је Банат. – Сетва кукуруза и соје стигла је до 80 одсто од планираних површина за сетву, од чега је кукуруз засејан на око 800.000 хектара и сетва у свим регионима напредује пођеднако, док је сетва соје стигла до 210.000 хектара. У сетви соје предњачи Бачка у односу на остале регионе у којима се соја гаји.

Илустрација: Соја се сеје на 210.000 хектара

Ови подаци поклапају се са сликом која се може видети на бачким ораницама, па су сви изгледи да ће се испунити очекивања и да ћемо под кукурузом имати око милион хектара, соје између 240.000 до 250.000 хектара и сунцокрета од 2000.000 до 220.000 хектара.Лепо време ратари у жабаљском и чурушком атару увелико корсите да посеју, пре свега, кукуруз и соју, јер се сунцокрет више сеје у Банату. Мада је јуче био Велики петак и црвено слово у црквеном календару, журило се да се искористи леп и сунчан дан, идеалан за сетву..

Многи пољопривредници са сејањем су кренули прошле седмице, упркос ниским дневним температурама, а пошто је у протекла два три-дана било сунца, земља се угрејала, па ишчекују да семе проклија.

Илустрација: Војвођански пољопривредници лепо време искористили за сетву/ Фото: Pixabay

Исидор Каптанов јуче је у жабаљском атару сејао соју, пошто је пре две недеље посејао кукуруз. – Било је хладно време, али сам семе посејао плитко и већ за који дан кукуруз ће нићи, јер семе има клице и ако време буде сунчано за дан, два ће се кукуруз познати по редовима.Исидор је казао да је ове године посејао мало више соје у односу на кукуруз, због цене соје, која је сада, како је навео, екстра добра. – Ко је има још код куће, може за килограм соје да добије и 90 динара – наводи Исидор.

Он сматра да година не иде баш на руку пољопривреди, па очекује да ће усеви касније доспети за жетву, али се нада да нови род неће по ценама заостајати од лањског коштања.Мало даље од њиве Капетанових, у чурушком атару, кукуруз је сејао Остоја Бубњевић. После 1.маја очекује да заврши са сетвом кукуруза и тек онда да крене да сеје соју. Лоше је време било, али сам пре две недеље хтео да почнем сетву и у последњем тренутку сам се предомислио .Мислим да сам добро поступио. Некима, који су раније посејали соју и кукуруз, семе је сада труло. Некада се по причама старијих земљорадника сетва није ни почињала пре 25. априла, па је било и рода и новца.

Илустрација: Паори радно проводе 1.мај

Бубњевић каже да сеје само кукуруз и соју и да је јесенас посејао пшеницу. Одустао је од шећерне репе због лоше цене, али и од сунцокрета, мада је у жетви имао добру цену. – Нисам хтео да рескиран и посејем сунцокрет, док не видим како ће бити плаћен после жетве.
Лажна узбуна због семена

Пољопривредник Жељко Ивков из Чуруга каже да ће сетву кукуруза завршити данас, баш 1. маја, па ће тако Празник рада провести на њиви, али ће зато у недељу, на Васкрс, одмарати и од понедељка наставити са сетвом соје. – Кукуруз сам посејао плитко, па ако буде лепо време јер је земља влажна очекујем да ће семе брзо никнути –казао је Жељко, рекавши да су припреме за овогодишњу сетву кукуруза протицале у беспотребној причи како семена кукуруза неће бити довољно, што се показало као нетачно, јер га је било, и када се куповао у децембру и у марту.

Извор:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/paori-ce-sejati-i-za-praznike-da-se-setva-zavrsi-01-05-2021

Srodni tekstovi

Оставите коментар