Нема леба без мотике и доброг рода без загртања

Аутор: draganadpetrovic
609 посета

Пролеће је време кад се сади поврће у башти. Иако данас узгајивачи поврћа и баштовани имају помоћ бројних машина постоје и оне сорте које захтевају загртање земљом. На овај начин биљка посебно кртоласто поврће попут кромпира боље напредује, из земље добија неопходан кисеоник и влагу, биљка је стабилнија, има мање корова а једно загртање замењује два заливања.
Међутим, има и поврћа које не подноси додатни слој земље као је спанаћ или салата, као и јагоде око којих никако не треба гомилати земљу. Али, овог пута ћемо се бавити оним биљкама којима је загртање неопходно, па мотике у руке и правац башта.

Илустрација: Загртање кромпира је неопходно за добар род овог кртоластог поврћа

Кромпир
Загртање је неопходна агротехничка мера за успешно гајење и добар род кромпира, пошто ова култура формира кртоле у земљишту. Многи произвођачи кромпир загрћу са великим закашњењем пред цветање када се повређује коренов систем, формиране столоне и стабло што утиче на смањење приноса. Препорука је да се прво загртање кромпира спроводи одмах после садање посебно уколико се кромпир гаји на великим површинама па се садња и загртање спроводи машински. Мера која претходи загртању кромпира је култивација како би се растресла и устинила земља за прављење гребена. Друго загртања кромпира спроводи се кад се формирају три до четири листа, с тим што је пре самог загртања потребно обавити прихрану азотним ђубривом које остаје у земљи и храни кртолу.

Илустрација: Празилук добија сочно, бело и мекше ткиво корена

Празилук
Да би се добило што квалитетније бело стабло празилука обавезна агротехничка мера је загртање. Током вегетације ову меру неопходно је спроводити пет до шест пута, што чува празилук од корова и штеди воду за наводњавање. Добро пре самог загртања урадити и прихрану, а ако празилук гајите по органским принципима онда је мешавина стајског ђубрета и земље најбоља опција за прихрану. Након тога загрнете земљу и сви хранљиви састојци остају сачувани како би их празилук по потреби црпео из земље, а корен се лепо развијао. Загртањем земље биљка остаје у мраку, губи хлорофила развија се сочно и мекше ткиво корена.

Илустрација: Грашак се загрће два пута током вегетационог периода

Грашак
Грашак воли растресито земљиште, па је и овом поврћу потребно загртање и то два пута током вегетационог периода. На овај начин се корен боље развија и спречава се појава болести корена које утичу на биљку и принос. Прво загртање се обавља кад биљка израсте а пре формирања кућице. Грашак може да израсте и до метар и по па је добро обезбедити му потпору. Након што сте га привезали следи друго загртање и прихрана пре тога како бисе сачувао кореном систем и обезбедила довољна количина влаге и хранљивих састојака за раст и развој.

Илустрација: Загртањем се парадајз штити од корова, прерано исушивања земљишта или превише влаге

Парадајз
Још једна биљка која воли загртање је парадајз. на овај начин се спречава претерано исушивање земље или пак превише влаге што може да доведе до пуцања стабљике која постаје место за инфекције. Загртањем биљка се штити од корова, штеточина и болести јер се биљци омогућава лакше укорењивање и формирање јаког кореновог система. Довољно је једно загртање нако садње и још једно кад се парадајз привеже за притку.

Илустрација: Загрнутањем паприке чува се влага земљишта неопходна за раст биљке

Паприка
Паприка је поврће којем је неопходно доста воде приликом раста и развоја зато је загртање добра агротехничка мера како би се сачувала влажност земље. Треба водити рачуна да земља којом се загрће паприка буде топла, у супротном хладна земља може да заустави раст биљке. Загртање се спроводи одмах након садње како не би дошло до полегања биљке.

Илустрација: Купус се загрће одмах након сађења

Купус
Загртање као агротехничку меру треба примењивати и на купусу и то одмах након садње. На овај начин малад и нежан расад ће имати бољу потпору, а корен ће се лакше и брже „ухватити“ за земљу.Купус такође тражи доста влаге па је заливање обавезно. Купус се плеви два до три пута и уколико је потребно може се још једном загрнути али пре формирања главице.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар