Недимовић обишао паоре на северу Бачке

Аутор: draganadpetrovic
870 посета

Жетва пшенице могла би да почне за десетак дана, оценио је јуче обилазећи усеве на северу Војводине ресорни министар Бранислав Недимовић. Он је у друштву покрајинског секретара Чедомира Божића посетио и предузеће „Агриромагна“ у Малом Иђошу, које планира да буде лидер у производњи лешника у Европи.Основна делатност предузећа „Агрироманга“ из Малог Иђоша, које се налази у италијанском власништву, јесу живинарство и ратарство. У 23 објекта од по хиљаду квадрата у једном турнусу утове 400 хиљада једнодневних пилића. Класичне биљне културе су засејали на 800 хектара, а почели су и производњу лешника са великим амбицијама.

Илустрација: Велике амбиције у производњи лешника

„Укупна површина ће бити око 700 хектара под лешником. На тај начин ћемо бити први у Европи“, истиче Атила Тот, директор предузећа.“Битно је да оваква компанија постоји на нивоу покрајине. Поред свих ових капацитета они запошљавају значајан број људи из општине Мали Иђош и наравно других општина где се налазе њихове организационе јединице“, каже Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Обилазећи предузеће „Про-склад“у Новом Жеднику код Суботице, које се бави ратарством, складиштењем и организацијом производње министар пољопривреде Бранислав Недимовић је истакао да очекује добар род пшенице, чија жетва може да почне за десетак дана, док жетва јечма која већ траје показује слабије резултате.

„Принос се за сада креће око 7,3 тоне. Мало смо, искрен да будем, незадовољни пошто ми пуцамо на много више приносе. Имали смо проблема са измрзавањем јечма, што је било типично за ову годину“, каже Милован Ждрња, власник предузећа „Про-склад“.

Илустрација: Принос јечма мањи од очекиваног због пролећних мразева / Фото: Pixabay

„Ми смо сви очекивали да ће ове године, што се тиче ратарства, бити екстремна производња. За сада још увек стојимо на тим становиштима и мислим да би то могло да буде добро, али наравно да морамо да имамо у овом тренутку бар једну кишу у наредних 10-15 дана у читавој Србији“, истиче Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Ако наредних дана не буде кише, пољопривредници морају да размишљају на који начин ће сачувати кукуруз до његовог брања, закључио је Недимовић.

Извор:http://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/nedimovic-na-severu-backe-zetva-psenice-za-desetak-dana_1251645.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар