Недимовић: Нулта толеранција на производњу и трговину ГМО производима

Аутор: draganadpetrovic
404 посета

Србија има нулту толеранцију за производњу и трговину ГМО производима и свој потенцијал реализује кроз производњу органске хране, рекао је данас министар пољопривред Бранислав Недимовић.
Говорећи за ТВ Пинк он је оценио да је органска производња простор развоја за Србију.
Навео је да је Министарство недавно упростило процедуре за конверзију из конвенционалне у органску производњу.
Како је навео за две године извоз органске хране из Србије повећан је за 93 посто и сада извозимо у вредности од 65 милиона долара.
Највеће извозно тржиште је Немачка са 31 посто, а следе САД са 13,1 посто.

Илустрација: Стабилно тржиште и цене за органске производе

Подсећамо,органска пољопривредна производња у Србији је све заступљенија и све је веће интересовање произвођача да је покрену, о чему говори повећање њиховог броја и површина под таквом врстом производње. Према подацима министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у Србији је тренутно 21.000 хектара под овом производњом и има близу 7.000 произвођача. Последњих година је добар тренд раста површина, броја произвођача, али и извоза органских производа који имају стабилно тржиште и више цене у односу на конвенционалне пољопривредне производе, па органски произвођачи имају рачуницу да се баве овом врстом производње.
Осим тога, није згорег подсетити, ресорно министарство пољопривреде кроз разне програме даје озбиљне подстицаје за ову врсту производње. Буџет за субвенције за органску производњу за 2022. биће 380 милиона што је највећи буџет који је до сада опредељен за ову врсту производње.

Извор: Агробизнис магазин и https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/gmo-srbija-ima-nultu-toleranciju-2095687

Srodni tekstovi

Оставите коментар