Недимовић: Имаћемо довољно пшенице и за нас и за извоз

Аутор: draganadpetrovic
439 посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је принос пшенице ове године добар и да у просеку износи 5,02 тоне по хектару, што је нешто изнад вишегодишњег просека, али мање него лане.

„На 632.000 хектара пшенице имаћемо око 3,2 милиона тона пшенице, а то је са прелазним залихама двоструко више од количине која је Србији потребна за једну годину“, рекао је Недимовић гостујући на ТВ Прва.“Имаћемо пшенице да извеземо нашим комшијама, а кад смо код извоза прича се о квотама за извоз и да је Србија забранила извоз пшенице. То није тачно што показују и бројеви, јер смо лане у мају када није било квота извезли 61.000 тона, а ове године када су квоте постојале извезли смо скоро три пута више, односно 176.000 тона“, рекао је Недимовић уз оцену да нема смисла прича о забрани извоза.

Илустрација: Ове године извезли смо три пута више пшенице/ ФОТО: Pixabay

Говорећи о ценама основних животних намирница, министар је подсетио да су замрзнуте цене за пет намирница и навео да ће Влада Србије пратити тржиште и реаговати по потреби али да не очекује ценовне скокове на тржишту.

Одговарајући на питање када ће бити решен проблем са неплаћеним порезима и доприносима пољопривредника за пензијско и инвалидско осигурање Недимовић је рекао да се са Светском банком, Министарством финансија и Министарством рада, ради на пројекту којим би требало да се разреши овај проблем стар деценијама.

„Пракса је дуго била да исте доприносе плаћају и они који имају хектар земље и они који имају сто хектара. Дуг пољопривредника према Фонду ПИО по овом основу нарастао је на око две милијарде долара“, рекао је министар Недимовић.

Навео је да очекује да ће са формирањем нове владе и новог министарства, садашња радна верзија пројекта бити завршена и проблем коначно решен.

Недимовић је рекао и да ће у наредних месец-два бити исплаћена ковид помоћ из 2020. године за тов бикова оним пољопривредницима који ову помоћ још нису добили.

Рекао је да је исплаћено око 95 одсто пристиглих захтева за ову помоћ, а да ће осталима, чији су захтеви били на допуни, помоћ бити исплаћена ускоро.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/nedimovic-imacemo-dovoljno-psenice-i-za-nas-i-za-izvoz_1356930.html

Srodni tekstovi

4 коментари

Selo 12. јул 2022. - 21:55

Kad nega vidim, moram u WC

Одговори
Хаџи-Александар 12. јул 2022. - 22:58

И зашто онда не може извоз??? Или ће моћи за месец-два кад откупе од нас за багателу… ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!

Одговори
Sv 13. јул 2022. - 05:51

Oteto prokleto a ovaj laže pa ne zna koliko je dosta.

Одговори
Cale 14. јул 2022. - 12:52

Ministre sto upropasti visnjare iz Toplice, ili mozda nisi obavesten.

Одговори

Оставите коментар