Невреме обрало чачанску лепотицу, није остало ни за џем

Аутор: draganadpetrovic
349 посета

Дошло је време да се у воћњацима широм Србије оберу ране сорте шљива. Воћар Дарко Топловић на својој парцели од шест хектара бави се производњом сорти стенлеј и чачанска лепотица. Како су лоше временске неприлике погодиле територију Чачка, према његовим речима, од чувене чачанске лепотице ове године неће бити ништа.

– Иако чачанска лепотица међу првима долази на род, многи се уздају у њу и много очекују. Иако је производња неизвесна због времена, овоме се нисмо надали. Прво је мраз десетковао, а затим и град уништио сав род који смо планирали да оберемо, ове године чачанске лепотице неће имати ни за џем – био је јасан Топлавић за агенцију РИНА.

Илустрација: Уложена су огромна средства у примену свих агротехничких мера како би род био максималан, али да им се то неће вратити

Како од очекиваног приноса чачанске лепотице неће бити ништа, он каже да им је спас у другим воћним кулутрама.

– Ова година је промашена инвестиција. На парцели од једног хектара, имао сам род до 30 тона, ове године неће имати да се убере ни кило. Од свих воћних култура једино проивођачи могу да зараде на трешњи. На парцелама од девет хектара, прошлих година пазар је био седам милиона, сада готово нема ни пет динара – истиче Дарко и додаје да су уложена огромна средства у примену свих агротехничких мера како би род био максималан, али да им се то неће вратити.

Он додаје да је тренутна тржишна цена чачанске лепотице 35 динара која иде на сечење, док је конзумна 55 динара за један килограм, за коју откупљивачи дају и амбалажу.

Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/4202744/desetkovan-rod-cacanske-lepotice

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар