Најмирније се живи од плодова земље

Аутор: draganadpetrovic
463 посета

Производња поврћа, воћа, љековитог биља, чајева, компота, ликера и напитака, за Јадранку Суботић из села Осредак код Станара одавно су постали креативнији и привлачнији од писања текстова за новине, извештавања за радио или телевизију, за шта се школовала на сарајевском Факултету политичких наука.
Јадранка је давно завољела село, а у њему препознала бољу перспективу за живот него у граду, посебно Сарајеву гђе се школовала или Добоју у којем је рођена. Од почетног познавања скромног броја биљака, нарочито поврћа и воћа, сада је постала препознатљива по великом избору разних врста које има у својој башти.

Осим домаћих врста, она производи и поврће које није познато у овим крајевима.
– Знање стичем читајући, размјеном искустава са особама које имају исте склоности, учешћем на сајмовима и другим скуповима пољопривредних произвођача. Рад у башти, у воћњаку, на њиви ме у потпуности испуњава и то ми је много драже него писање чланака – казала је Јадранка Суботић, несуђена новинарка којој је живот, како каже, одредио други и другачији правац.
– Факултет журналистике завршила сам прије 40 година и сада бих била на прагу пензионисања, да сам се опредијелила за тај посао. Овако осјећам да имам много снаге за рад и да ми држава не одређује много, него сама себи проналазим егзистенцију радећи посао који бескрајно волим.

Илустрација: Јадранка узгаја и лековито биље/ Фото: Pixabay

Свако јутро и сваки дан, осјећам се срећно и ако су ми руке често прљаве од послова у башти али је моја душа чиста – објашњава нам ова вриједна жена са много мотива, чије полице су пуне домаћих производа.
– Мој супруг Мићо, поријеклом из Осредка има овјде родитељски посјед. Када сам то први пут виђела, казала сам,па ми треба да ову земљу обрађујемо и од ње да живимо.Од идеје до мотике није прошло много времена, почела сам истраживати, сакупљати сјемена, читати о појединим врстама поврћа и љековитог биља, начину узгоја, кориштењу…
Супруг брине о воћњаку, то је његов примарни задатак, а остало је моја обавеза – прича Јадранка нудећи много информација о свакој врсти, употреби, љековитим својствима, широкој примјени.
Посебно је одушевљавају тикве које се регенеришу или батат, поврће из породице кромпира које се припрема на тридесетак начина.

Илустрација: У башти има места и за батат/ Фото: Pixabay

У кивану је пронашла извор сласти, а у плавом парадајзу неизоставни састојак салате коју употребљава од прољећа до јесени. Осим властитих потреба, Јадранка своје производе продаје и у оближњим градовима, највише у Добоју и Прњавору.
– Многи знају за вредности мојих производа и долазе на кућни праг. Све остало продајем на пијацама и могу се похвалити да ми то добро иде. Осим свјежег поврћа, производим пекмезе, ликере, напитке, салату, чак и цијелу зимницу коју многе моје муштерије радо купују. Свакога, ко има услова, покушавам придобити да посије понешто од тога, поклоним му и сјеме, посавјетујем… – испричала нам је Јадранка Суботић. Она истиче и подршку општинске власти у Станарима која, посредством локалне Агенције за развој, подржава овај вид производње.
– Члан сам кластера регије Добој и Удружења „Пољопривредник“ из Станара. Желим да овђе, на подручју општине Станари засадимо више од 20.000 садница батата, поврћа будућности. Заједно са групом ентузијаста, међу којима су Радојица Челић, Јулијана Петровић и Михајло Гаврић,настојимо ангажовати омладину и произвести велику количину батата, јер је то економски одрживо и исплативо – изнела је Јадранка своје жеље и амбиције.

Извор: https://seesrpska.com/jadranka-pero-o-klin-najmirnije-se-zivi-od-plodova-zemlje/

Srodni tekstovi

Оставите коментар