Најлепше је кад береш плодове свог рада

Аутор: draganadpetrovic
710 посета

У Петошевцима код Лакташа Мирко Момић је подигао засад љешника у којем намјерава провести пензионерске дане када се врати из Чешке гђе тренутно ради за фирму која се бави превозом разних роба.

Иако није имао скоро никакву помоћ струке успјешно је подигао засад у који често навраћа.

“Сви послови које сам у животу радио нису били лаки. Тако је и са тренутним. Возим камион по европским земљама али, свако мало, дођем кући”, каже Момић, додавши како је навикао на свој засади заволио стабле.

Није лако узгајати љешник и то знају сви који се баве овим послом.

Истина, треба покупити гране након резидбе, склонити опало лишће, шест дулума за Мирка није мало.

“Најљепше је када береш плодове свог рада. Лијепо се осјећам, задовољан сам како за сада иде”, истиче Мирко.У засаду има неколико сорти љешника, од Тонде ђентиле, Истарског дугог, Халског џина. Укупно је 400 садница, што је густа садња јер толико садница се сади по једном хектару. Саднице су посађене 2016. и 2017. године и почеле су с плодоношењем.

Илустрација: Изазов је сачувати леску у сушном периоду/ ФОТО: Pixabay

Иако је 2021. година била изузетно сушна успјели су да сачувају саднице од сушења.

У прошлој години род је био око 300 килограма, од чега су Мирко, његов син Раде и зет Владо, који му помажу у пословима на имању, добили око 150 килограма очишћеног љешника. Што се тиче продаје, нема брига и проблема.

“Већину смо продали, остало је још нешто килограма које продајемо постепено, највише сластичарнама. Иако је љешник био ситан добили смо похвале од једног откупљивача да је изузетног квалитета што нас радује и даје нам снагу да наставимо даље”, каже Мирсков син, Раде.

Момићи су инсталирали и систем за наводњавање. Предност је што воду обезбјеђују из бунара који је на дубини од 10 метара. Ако и ова година буде сушна, надају се да неће имати већих проблема за узгој. Наиме, када су температуре изнад 40 степени, иако љешник има дубок коријен и добро подноси сушне периоде, биљка вегетира, тј. мирује, не усваја лако воду због чега долази до тога да је плод ситнији.

“Путујући по Европи видим и сазнам многе ствари. Тако сам купио и ножеве који косе изданке које расту око грма. Платио сам га јефтино, а доста ми помаже кад косим, односно, погодан је да се монтира на тример”, додаје Мирко.

Није погодан за изданке који расту унутар грма. Они се режу малим маказама и то је посао који одузима много времена, а за обликовање грмоликог љешника, ангажује стручњаке.

Илустрација: 150 килограма очишћеног лешника од 400 садница/ФОТО: Pixabay

Осим резидбе око љешника се мора косити трава неколико пута годишње, а потребно је обавити и неколико третмана против болести и штеточина. За сада, стабла су здрава и нема већих проблема у заштити. Ова година поранила је што се тиче вегетације, раније су се активирали и женски цвјетови који носе род.

Засад је у петој и шестој години старости и, ако не буде ниских температура до и током цвјетања или превисоких у љетњем периоду, Момићи очекују барем три пута већи принос.

Извор: https://seesrpska.com/ljesnjak-kao-zanimanje-za-penzionerske-dane/

Srodni tekstovi

Оставите коментар