Највећа Међународна конференција о сунцокрету одржава се у Новом Саду

Аутор: draganadpetrovic
273 посета

У Новом Саду је отворена 20. Међународна конференција о сунцокрету – ISC 2022 (International sunflower assosiation 2022), највећа ове врсте у свету, у организацији новосадског Института за ратарство и повртарство.

На Конференцији у Мастер центру Новосадског сајма је присутно преко 450 истраживача и стручњака из више од 30 земаља целог света.Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду је научна институција од посебног значаја у Републици Србији у којој је још далеке 1978. године створен први хибрид сунцокрета у свету.

„Циљ Конференције је да видимо који су то прваци у којима иду научна истраживања, али и оно што ће се применити у производњи јер су цене сунцокрета на светском тржишту јако порасле, а половина производње је угрожена због збивања у Украјини.

Зато је сунцокрет култура у коју се све више улаже и све то мора бити праћено новим технологијама. Институт је био увек пионир у новим технологијама, створили смо први хибрид, борили се са првим болестима, тако да не само да пратимо већ и покрећемо светске трендове“, рекао је др Владимир Миклич, руководилац Одељења за уљане културе Института, председник организационог одбора Конференције и председник борда Међународне асоцијације за сунцокрет (ИСА).

Илустрација: Сунцокрет је култура у коју се све више улаже

Посебан куриозитет је то да је Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду први пут у историји одржавања Конференције одабран и препознат да буде домаћин по други пут, што говори о значају Института, у светским оквирима, када су у питању истраживања на сунцокрету.

„Велико ми је задовољство што смо подржали овакав један међународни скуп, а подржаваћемо и све остале, јер је после изазова пандемије важно да се научници сретну уживо и размене искуства и знање.

Посебно ми је драго што је организатор наш научни институт јер допринос који они доносе научној заједници, али и привреди и ми ћемо наставити да улажемо у науку и у младе кадрове“, изјавила је Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Конференција траје до 23. јуна 2022. године, а последњег дана одржавања, у среду, биће организован Дан поља сунцокрета у оквиру Одељења за сунцокрет.

Илустрација: Биће приказана и највећа колекција дивљих врста сунцокрета у Европи

Том приликом биће приказана светска колекција хибрида сунцокрета, као и највећа колекција дивљих врста сунцокрета у Европи која је, кажу на новосадском Институту за ратарство и повртарство, изузетно важна за даље генетско истраживање и стварање нових хибрида сунцокрета у условима све већих изазова услед климатских промена и нових болести које нападају ову глобално важну индустријску биљку.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/u-novom-sadu-otvorena-medjunarodna-konferencija-o-suncokretu_1350748.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар