Највећа вертикална пољопривредна производња на планети налази се у ДУБАИ-у (фото)

Аутор: Gdjakovic
500 посета

ДУБАИ – У сусрет климатском самиту ЦОП 28, који ће бити одржан од 30. новембра до 12. децембра у Дубаију, екипа Танјуга обишла је у предграђу тог града фарму Бустаника, највеће вертикално пољопривредно постројење у свету, где се биљке узгајају без употребе земљишта, у затвореном простору само помоћу воде и соларних лампи.

Помисао да се фармери у УАЕ, која је готово у потпуности пустињска земља са изузетно малом површином обрадивог земљишта, бави узгојем зелених салата је у најмању руку необична, а још је необичније да то раде веома успешно. Само у фарми Бустаника, за чију је изградњу било потребно издвојити око 40 милиона долара, годишње се произведе више од милион килограма поврћа, претежно зељастих биљака. Посебно је занимљиво да је у процесу производње у потпуности елиминисана употреба, пестицида, хербицида, фунгицида и других сличних хемикалија. Током узгоја се користи свежа филтрирана вода, а како су нам објаснили запослени, квалитет салата превазилази органско поврће и могуће је конзумирати их без претходног прања – директно из паковања.

Тим који стоји иза Бустанике, чине врхунски стручњаци из целог света, а један од њих је и менаџер производње Стефан Клинцов, инжењер пољопривреде пореклом из Републике Српске, који је стицајем околности у тренутку наше посете био на годишњем одмору у Србији, па наша екипа није имала прилику да се са њим упозна.

Подсекретар сектора за разноврсност хране у Министарству за климатске промене и животне средине УАЕ Мохамед Муса Ал Амери истакао је да је уложено много труда у иновативне програме, попут невероватних вертикалних фарми, како би се земља изборила са све већом потражњом и потребом за храном.

Ово је чувена раса крава из Јапана зову јеWагyу, у преводу значи јапанско говедо, где „Wа“ значи „из Јапана“, а „гју“ или „ги“ је крава., а стигла је недавно у чачак. Опширније на ЛИНКУ

 

„Данас у УАЕ узгајамо пиринач у пустињи, па чак и атлантског лососа у нашем мору. Верујемо да се правим начином размишљања све може постиćи. Због недостатка воде у нашој земљи, вертикална пољопривреда се показала као веома важна. То је решење које побеђује нашу климу и омогућава нам да узгајамо оно што нам је потребно током свих 12 месеци у години”, навео је Ал Амери.

Како је објаснио, вертикалном пољопривредом користи се 95 одсто мање воде, употребљава се и до 80 одсто мање простора, користи мање енергије, а употребљава се и мање пестицида. „Пољопривреда можда није прва индустрија која пада на памет када се спомене УАЕ. Али ми напорно радимо на повећању наше самосталности и обезбеђивању дугорочних, одрживих решења у производњи хране за нашу растуćу популацију. Наставићемо да предузимамо храбре кораке, да користимо нову технологију, како бисмо смањили јаз у потреби за храном, али и како бисмо смањили њено расипање. Морамо да радимо заједно, нација са нацијом, да помогнемо једни другима у испуњавању хитних климатских циљева. Надам се да ћете нам се придружити у нашој мисији док се припремамо да будемо домаћини ЦОП28, који системе производње хране ставља у средиште својих дискусија”, закључио је Ал Амери.

Директор производње Бустанике Роберт Фелоус, пореклом из Велике Британије, рекао је за Танјуг да је вертикална пољопривреда подразумева производњу у унутрашњим просторијама.

„Узгајамо биљне културе, опонашајући све оне специфичне процесе неопходне за њихов развој: сунчеву светлост – путем вештачке расвете и лампи, кишу – наводњавањем. Имитирамо те процесе у унутрашњим условима, веома прецизно – како бисмо осигурали да су биљке и окружење у којем расту специјално креирани за сваку биљну културу понаособ”, објаснио нам је Фелоус.

Како је рекао, да би обезбедили најбољи могући принос, изузетан значај се даје прецизној контроли температуре, влажности ваздуха, окружења биљака, јачини и квалитету осветљења, као и прихрани биљака.

„Тај елемент прецизности омогућава узгој здравих биљака и максималан могући принос на минималном простору. Вертикална природа узгоја значи да је могуће произвести већу количину биљака на мањој земљишној површини. Површина постројења Бустанике је 10.000 квадратних метара, а оперативна површина је 28.500 метара квадратних. То је веома велика уштеда земљишног простора”, истакао је Фелоус. Менађер производње Аарон Џејмс Мур, који је у Дубаи дошао из Аустралије, рекао је да је пројекат Бустаника, чије име преведено са арапског значи „твоја башта”, иницијално био фокусиран на узгој лиснатих врста салата.

Фото: ТАНЈУГ

„Најпре смо производили, зелену салату, спанаћ, кељ, руколу. Након тога смо уочили да постоји већа потражња за зачинским биљем. Сада узгајамо и першун, коријандер, нану. Такође, узгајамо и микро зеленило, а стално истражујемо и потенцијал за узгајање нових производа. Истражујемо могући узгој јестивог цвећа, а почели смо да узгајамо чак и јагоде”, рекао је Мур.

Како нам је објаснио, план тима који стоји иза Бустанике је да повећа број сорти зелених салата које узгаја, да повећа капацитете и да заједно са куварима и набављачима са којима сарађује пажљиво осмотри који су то нови производи које тржиште тражи. УАЕ као велики извозник нафте ове године биће друга арапска држава која ће бити домаћин најзначајније светске конференције на тему климатских промена, након Египта прошле године.

Поједини делегати критиковали су прошлогодишњу конференцију рекавши да су произвођачи фосилних горива показали мањак амбиције за смањење емисија штетних гасова. УАЕ својим примером покушава да измени такву стечену слику и да покаже да је могуће одговорно управљање фосилним горивима уз максимално коришћење зелених одрживих извора енергије.

Фото: ТАНЈУГ

Према проценама конференција ЦОП28 ће окупити око 200 различитих нација, а Емирати ће имати добру прилику да заједно са другим земљама донесу иновативна и одржива решења како би се брже и ефикасније постигли циљеви из Париског споразума, које су земље чланице Уједињених нација о климатским променама (УНФЦЦЦ) потписале 2016. године. Србија је споразум ратификовала у мају 2017. године и тиме се обавезала да ће убудуће доприносити смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште на глобалном нивоу.

Извор: ТАНЈУГ

#танјуг @танјуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар