Најбољи рецепт за вишњевачу: Витаминска бомба и природни лек против несанице

Аутор: draganadpetrovic
357 посета

Вишња је ове године родила и преродила у Србији, а берба је увелико у току. Сад је право време и за припрему вишњеваче која је не само укусно пиће већ и витаминска бомба и народни лек за несаницу. Вишњевача се лако припрема.

Састојци: 500 г зрелих вишања; 1 л ракије, 500 г шећера или меда

Припрема: Зреле вишње очистите од петељки па их добро оперите, затим их сипајте у већу теглу (рецимо ону од 3 кг) па преко њих сипајте шећер (ако желите здравију варијанту онда мед), па преко свега тога ракију. Теглу затворите и ставите на сунчано место пуних 40 дана.

С времена на време промућкајте садржај тегле. Након 40 дана процедите ракију у одговарајућу стаклену флашу а вишње немојте да баците. Можете да их очистите од коштица и користите за колаче или да их једноставно прелијете са црном чоколадом и послужите гостима добро расхлађене. Деци се овај десерт не послужује збиг ракије у којој су вишње биле потпољене.

Илустрација: За вишњевачу је потребно 500 г зрелих вишања

Уколико желите вишње можете и да оставите у ликеру и да их две – три ставите у чашу у којој послужите ликер. Укус је невероватан!

Немојте да занемарите ни лековита својства ликера од вишања.Наиме, вишње помажу против несанице јер садрже веома значајан антиоксиданс, мелатонин, који игра најважнију улогу када је реч о сну. Нека истраживања су показала да вишње делују скоро као природни аспирин или ибупрофен, те да помажу код стања попут гихта и артритиса.

Такође се саветују и у исхрани спортиста, јер доприносе бржем опоравку мишића након тренинга. Тамноцрвени плодови вишње садрже значајну количину витамина Ц, важног за имунитет и одбрану организма од обољења. Садрже и гвожђе, калијум, цинк, бакар и манган.

Извор: https://www.uziceoglasnatabla.com/najbolji-recept-za-visnjevacu-prirodni-lek-protiv-nesanice-i-pravu-vitaminsku-bombu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар