Наука потврдила: Ове намирнице доприносе бољем памћењу

Аутор: draganadpetrovic
284 посета

Људи који једу храну богату магнезијумом, као што су спанаћ и бадеми, могу имати здравији мозак. Нова студија указује на то да намирнице богате магнезијумом чувају мозак и помажу му да дуже остане здрав.Намирнице које су богате магнезијумом су лиснато поврће као што је спанаћ, блитва али и орашасти плодови. Већина нутрициониста напомиње да је важно да сви имамо уравнотежену исхрану, да не би требало узимати популарне „додатке за негу мозга“. Најсложенији орган у телу штити се природном храном.

Недавна студија открила је да људи који једу храну богату магнезијумом имају боље памћење иако старе. Добри резултати забележени су код жена у постменопаузи.
Национални институти за здравље Аустралије препоручује узимање 320 до 430 милиграма магнезијума на дан.

Илустрација: Спанаћ и бадем су намирнице богате магнезијум и здравије су од суплемената

Повећање уноса магнезијума „може довести до значајно бољег здравља мозга, за које се такође очекује да допринесе већем очувању когнитивних способности и нижем ризику или одложеном почетку деменције у каснијем животу“, навели су истраживачи.
Нега мозга и суплементи магнезијума као најновији велнес модни трендови

Нова студија показује да трошење новца на скупе суплементе није неопходно да би се побољшала функција мозга – само више спанаћа у исхрани може да буде довољно за добре физичке и менталне способности. Магнезијум помаже и код опуштања и квалитетнијег сна. Подстиче релаксацију мишића блокирајући калцијум у телу.

Закључак студије је да је боље узимати храну богату магнезијумом него користити суплементе. Они често могу да изазову дијареју и друге проблеме са дигестивним трактом. Велике количине магнезијума доводе до нижег крвног притиска, летаргије, конфузије и депресије.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/nauka/5166580/magnezijum-starenje-mozak-istrazivanje.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар