Наука потврдила колико су боровнице здраве

Аутор: draganadpetrovic
466 посета

Бобичаво воће садржи много хранљивих материја које позитивно утичу на животни век. Антиоксиданси у боровницама смањују ризик од болести.У воћу и поврћу налази се много полифенола, антиоксиданаса, који су важни код смањења упала, као и у борби против слободних радикала присутних у нашем телу. Истраживачи су закључили да полифеноли из воћа могу да смање оксидативни стрес и упалу.Боровнице су богате антиоксидансима који се називају антоцијанини и смањују ниво слободних радикала у телу, који изазивају болести дијабетес типа 2, као и неке неуролошке болести. Антоцијанини имају пигмент који боровницама даје тамно плаву боју.
Добре су за снижавање вредности лошег холестерола

Истраживање објављено у часопису The Journal of Nutrition утврдило је да су људи који су узимали боровнице имали за 27 одсто нижи ниво ЛДЛ холестерола, а резултат је постигнут после узимања овог воћа током осам недеља.
Боровнице смањују ризик од поремећаја метаболичких синдрома, као и ризике од кардиоваскуларних болести.

Илустрација: Боровнице чувају срце и умањују ризик од кардиоваскуларних болести
Одличан су извор влакана

Многе врсте бобичавог воћа богате су влакнима, која нам дају дуговечност, а заслужна су и за стабилан ниво шећера у крви.Студија је открила да са осам грама влакана које унесемо у наш организам, за пет одсто смањујемо ризик од смрти. Влакна нас такође чине ситима.Америчко удружење за срце препоручује око 30 грама боровница дневно.
Богате Це витамином

Једна шољица боровница садржи око 15 одсто витамина Це више од дневних потреба нашег организма. Овај витамин делује као снажан оксиданс који се бори против слободних радикала, а благотворно делује на имуни, коштани, крвни и нервни систем у нашем организму.

Извор: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/481/zdravlje/4906624/borovnice-zdravlje.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар