Нада – нова бесемена сорта винове лозе

Аутор: draganadpetrovic
762 посета

Бесемене сорте винове лозе се гаје вековима, међутим њихов највећи недостатак су ситне бобице које су погодне само за сушење и производњу сувог грожђа. У односу на број стоних сорти са семеном у производњи је знатно мање бесемених сорти. У свету се највише гаји стара бесемена сорта Султанина,углавном за производњу сувог грожђа. За производњу конзумног стоног, бесеменог грожђа са крупнијим бобицама, неопходно је примјењивати допунске ампелотехничке мере као што је например прстеновање лукова или стабла и третирање чокота фито хормонима.
Потрошачи стоног грожђа у земљама са високим стандардом, постају све захтевнији и пробирљивији. Испитивања тржишта су показала да великом броју потрошача сметају семенке у бобицама. Последњих неколико деценија све више расте интересовање за гајењем стоних бесемених сорти са што крупнијим бобицама као и сорти које су толерантне или резистентне према болестима и осталим факторима стреса.
На огледном добру Пољопривредног факултета из Новог Сада у Сремским Карловцима, поред већег броја винских, створене су и познате две стоне сорте и једна бесемена стона сорта.
Последња у низу створених и признатих је бесемена сорта НАДА.

Илустрација: Бесемене сорте грожђа су све траженије у свету/ ФОТО: Pixabay

Створена је укрштањем француске беле винске сорте Villard blanc која се одликује отпорношћу према гљивичним болестима и молдавске бесемене стоне сорте Кишмиш која има мали број меких семенки у бобицама и одличан квалитет грожђа. Укрштање је изведено 2000. године.
Сорта Нада има бујан чокот са дебелим, дугим ластарима. Листови су велики, троделни. Гроздови су велики, растресити и издужени. Бобице су средње величине, овалне, зашиљене, тамно љубичасте боје. Месо бобице има чврсту конзистенцију и једну до две меке семенке које се не осете при јелу. Грожђе сазрева у другој епохи и може се чувати на чокоту. Добро се чува и у хладњачи.Током испитивања на првој и другој фази селекције установљено је да сорта испољава висок степен толеранције према пламењачи и пепелници па се може гајити са пар третирања против болести, а у сувљим условима и без заштите. Грожђе је отпорно према сивој трулежи. Отпорност према мразевима је средња.
Сорта Нада има одличне производне карактеристике. Просечна маса грозда је 350 грама. Има привлачну љубичасту боју бобоца, чврста, хрскаве конзистенције и веома пријатног слатког укуса.
Због велике бујности препоручује се гајење на мање плодним земљиштима, дуга резидба и редовно извођење свих помотехничких мера током вегетације.

Илустрација: Наша врста бесемног грожђа има одличне сортне карактеристике/ФОТО: Pixabay


Погодна је за гајење на мањим површинама и окућницама уз редуковану заштиту против изазивача гљивичних обољења.За добијање крупнијих бобица препоручује се прстеновање лукова после заметања бобица.

Радмила Копривица мастер воћарства и виноградарства

Извор: https://www.psss.rs/index.php/forum/12/50471-nada-%E2%80%93-nova-besemena-sorta-vinove-loze.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар