Наводњавање на даљину: За све је крив дедин лешник

Аутор: draganadpetrovic
263 посета

Компанију Smart Watering Solutions основали су млади људи са циљем да помоћу нових технологија унапреде домаћу пољопривреду, пише портал Бизнис у региону.

У време док је студирао ФТН у Новом Саду 2015. године, Лазар Јовановић осим о испитима размишљао је о лешницима на дедином имању у Малом Зворнику.

Није могао често да одлази, а желео је да прати засад. Тражио је одговарајући алат за рад „на даљину“. Није проналазио ништа адекватно па је решио сам да направи. Уз помоћ цимера Зорана Ђукића, тада студента ПМФ-а, осмислили су паметно решење – даљински систем за наводњавање и прихрану.

Овај систем пољопривредницима даје слободу да не морају увек физички бити на парцели, током трајања наводњавања, већ време могу да користе на дуге послове у воћњаку , друге обавезе или одмор. Истовремено сигурни су да биљке увек добијају воде колико је потребно.

Од студентског прототипа, за неколико година развили су агро смарт решење и покренули компанију.Тренутно их је у тиму седморо и, осим колеге агронома са факултета из Тузле, сви су новосадски дипломци. Имају мрежу од 100 клијената, највише произвођача воћа и у незнатном проценту повртара из Србије који користе иновативно решење за праћење и аутоматизацију система за наводњавање „кап по кап“. Неколико уређаја су продали у земљама региона: Босни и Херцеговини и Хрватској. Мали тим ове компаније планира пилот пројекат за излазак на европско, а потом глобално тржиште.

Ветар у леђа добили су освајањем другог места на регионалом конкурсу Оквир подршке који је организовала НБЛ Група за шест тржишта на којима ова банкарска групација послује.

Smart Watering Solutions је најпре ушао у национално финале Србије, за чију је селекцију била задужена НЛБ Комерцијална банка, а потом је стручна регионална комисија одлучивала о три најбоља пословна решења која доприносе одрживом развоју и нуди зелени одговор за изазове модерног света. Смарт агро алату младих иноватора из Новог Сада припало је друго место.

Илустрација: Даљински систем за наводњавање и прихрану резултат је памети и упорности српских студената

Инжењери морали да уче о наводњавању

Млади инжењери најмање времена утрошили су да направе прототип, за то им је било потребно само неколико месеци. Остало време учили су како да производ побољшају и пласирају на тржиште.

Прве купаце привукли су средином 2017. и то су били, кажу – пољопривредници ентузијасти и иноватори. Још две године требало је да нађу прве инвеститоре. Лазар је 2019. године дао отказ у великој компанији и посветио се развоју Smart Watering апликације.

“Када сте стартуп, у оноликом обиму колико схватите, прихватите да не знате неке ствари и колико други људи могу да вам помогну, да је неопходно тражити савете и стицати нова знања, утолико ћете имати мање трошкове и толико ћете се брже развијати. Ми о аграру нисмо знали ништа зато смо пуно разговарали са пољопривредницима и учили од њих. Као инжењере на факултету нико нас није учио пословним вештинама, продаји, маркетингу, стратеском планирању. Ишли смо на обуке и програме које организују Иницијатива Дигитална Србија, Импацт Хуб у Београду и друге европске и локалне бизнис акцелераторе”, каже Лазар.

Извор: https://bif.rs/2022/12/poljoprivreda-domaci-strucnjaci-osmislili-sistem-za-navodnjavanje-na-daljinu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=poljoprivreda-domaci-strucnjaci-osmislili-sistem-za-navodnjavanje-na-daljinu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар