Мушмула и храна и лек

Аутор: draganadpetrovic
456 посета

Мушмула (Mespilus germanica) је у народу позната и под именом дивља крушкица.Распрострањена је као дивљи листопадни грм, висине од два до пет метара или као култивирано стабло које може нарасти и до осам метара у висину.
У регији Каспијског језера, односно северног Ирана, узгаја се већ око 3.000 година. У Грчку је дошла око 700. године п.н.е.а у Рим око 200. године п.н.е. Било је веома значајно воће током времена римске империје и средњег века.Римљани су раширили мушмулу по Европи, прво по Италији и Грчкој, где се јако добро одомаћила. Откривено је да су римски војници садили мушмулу у својим војним логорима.

Илустрација: Мушмуле су познате по својим лековитим својствима
Укус смеђих плодова одлично се слаже са путером, циметом, каранфилићем, слатком павлаком, лимуном, сувим грожђем и вином, те оставља простора за широк дијапазон кулинарских варијација.
Осушено лишће мушмуле, сакупљено у доба цветања биљке користи се за справљање чаја који се у народној медицини описује делотворно средство за испирање грла, за лечење запаљења десни и уста.Требало би да их једу и особе које имају проблема с констипацијом тј. затвором, јер је доказано да успешно регулишу и покрећу пробаву. Једнако корисне биће и ако сте надувени или осећате болове у стомаку.

Лист се у лековите сврхе сакупља у пролеће, а у облику чаја је врло делотворан у заустављању крварења и у лечењу болести десни и усне шупљине. Цвет се конзумира у облику чаја за побољшање пробаве.Кора с дрвета се скида у пролеће или у јесен. У народној медицини користи се за лечење маларије.
Семенке мушмуле имају лековита својства. Слуз ослобођена из семенки намочених у води користи се за припрему облога који имају врло делотворне учинке у санирању кожних обољења.

 

Илустрација: У народној медицини користи се лист, цвет и плод мушмуле

Лековити ликер од мушмула

Састојци:
– 500 г зрелих мушмула
– 2,5 дцл воде
– 250 г смеђег шећера или 20 г меда
– 1 л вињака (40% алк.)

Припрема:
Мушмуле оперите, одрежите им петељке и ставите их у теглу. Прокувајте воду и шећер или мед и прелијте мушмуле.После тога сипајте вињаки све промешати.Важно је да теглу добро затворите, и оставите да одстоји на топлом 15 дана.Повремено протресите. Када прође 15 дана процеди се и сипа у стаклену флашу. Чувајте на хладном месту.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар