Моле се Богу и вредно раде: Јесењи пољопривредни радови у светињама Епархије рашко-призренске

Аутор: draganadpetrovic
270 посета

ОСИМ што спадају међу највеће светиње Српске православне цркве и што их је Унеско ставио под своју заштиту, манастири на Космету – Високи Дечани и Грачаница – могу да се похвале и богатим економијама. Поред редовних духовних активности, односно литургија, монаштво ове епархије често је ангажовано и око пољопривредних радова, као што је протеклих дана део активности на манастирским економијама овековечио игуман Високих Дечана, отац Сава Јањић.

Илустрација: У комишању кукуруза учествују монаси, монахиње а припомажу и сељаци околних села

– Моба, односно комишање кукуруза на економији манастира Грачаница је у оближњем Бадовцу. Владика Теодосије, новоизабрани владика Иларион, дечанска братија заједно са призренским богословцима и њиховим професорима, те монахињама из Грачанице, свештеницима и запосленима у Епархији – навео је у својој објави на „Фејсбуку“ отац Сава Јањић, уз фотографије на којима се види и фарма коза.Такође, уочи минулог викенда, игуман Високих Дечана је објавио и слике бербе јабука у воћњаку овог манастира. Јер, осим грожђа од којег потиче чувено дечанско вино, монаси праве и сок од јабуке, којим служе посетиоце ове светиње.

А, зато што гости – што лозовачом или јабуковачом, што соком од јабуке или зове – бивају послужени и колачима, монаси су претходних дана побрали и орахе, који се суше на трему манастирског конака.

Илустрација: На поседу манастира узгајају се и козе од чијег млека се прави врхунски сир

ФАРМЕ
ПОРЕД воћњака на којима узгајају разне врсте и сорте, у Високим Дечанима и Грачаници постоје још фарме оваца, коза, крава… Управо зато се у манастирским продавницама може пазарити и манастирски качкаваљ, уз разне врсте лековитих мелема, а у понуди су још поменуте ракије, те бело и црно вино.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/poljoprivreda/1166569/bogu-mole-privredjuju-jesenji-poljoprivredni-radovi-svetinjama-eparhije-rasko-prizrenske

ФОТО: Facebook страница игумана Високи Дечани оца Саве Јањића

Srodni tekstovi

Оставите коментар