Мирисни бизнис раскошних боја и добре зараде

Аутор: draganadpetrovic
426 посета

Породица Панић из Вилова је пре три године пољопривреду заменила цвећарством, производњом лизијантуса, биљке које потиче из Јужне Америке и најсличнији је ружи. Бизнис данас цвета у раскошним бојама.Башкари се лизијантус под Тителским брегом на око хиљаду квадрата пластеничке производње. Више од 1.500 веза овог раскошног цвећа свакодневно стиже у цвећаре у Новом Саду и Београду. Пре три године били су пионири у производњи пустињске руже. Данас конкуренција није мала, али подстиче бољи квалитет.
„Волимо цвеће, то је оно прво. Има да се ради доста, али опет, кад њега видимо како је лепо, заборавимо све, одморимо се онда у њему“, каже Драгана Панић.

Илустрација: Необичан и леп цвет сличан ружи

Од садње до резидбе прође око четири месеца, а берба цвећа захтева целу породицу у пластенику месец и по дана. Свака помоћ је добродошла, а дечија посебно. Тада се на лепоту, дода радост. Ћерка Мина каже да је заштитно лице производње.

Размишљање о проширењу посла захтева додатну радну снагу. На тржишту влада потражња, па се нови пластеник планира за нову сезону. Зимско цветање захтева догревање што је додатни трошак па се догрева само расад који стиже из Холандије. Лети му наравно не треба још топлоте.

„Обично имамо у две туре у фебруару и марту. Узимамо по периоду цветања да нам не стигне све одједном“, напомиње Драгана.

Пустињска, лажна ружа, јапанска или преријска – много је синонима за лизијантус, цвет који подсећа на раскошне јужноамеричке вртове из којих је потекао, а прија му и земљиште Бачке. Симболизује, кажу, љубав и срећу у дому, а судећи по Панићима ово веровање заиста делује.

Извор: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/4904412/panic-porodica-vilovo-luzijantus-cvece-uzgajivaci.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар