Мађари одустају од јабука?

Аутор: draganadpetrovic
403 посета

Приближно 10.000 хектара површина за узгој јабука у Мађарској могло би да нестане у наредних пет година, упозоравају стручњаци.Мађарска би могла да остане без великог дела својих засада јабука због тога што се не исплати да се наставити са увелико застарелим методе узгоја, изјавио је данас председник „ФрутВеба“, Ференц Апати, за мађарски ИнфоРадио.

Апати је рекао да је укупна берба мађарских јабука била 280.000 тона, што је знатно мање него 2021. године, иако се према његовом мишљењу, то не може назвати великом бербом, барем не близу мађарског производног потенцијала од 600.000 – 650.000 тона, пренео је 24.ху.

Примарни узрок губитка рода су временске прилике, иако 2022. године јабуке нису биле уништене због мраза, већ због претходне суше.

Поред временских прилика, разлог за смањење рода је и то што се мађарска површина за узгој јабука у периоду од пет до осам година континуирано смањује, а пољопривредници имају све мање извора финансирања.
Апати сматра да ће убудуће још више људи одустати од узгоја јабуке, јер је пре три године површина за узгој јабука била 25.000 хектара, прошле године је било само 22.500 хиљада хектара, а ове године неће бити више од 20.000 – 21.000 хектара.

Илустрација: Из године у годину смањују се засади јабука у Мађарској

Према његовим речима, систем еко субвенција и даље одржава у животу многе застареле плантаже.
Он сматра да не вреди ни трошити новац на застареле плантаже, већ се фокусирати на побољшања.

Према речима Апатија, у наредних пет година нестаће 10.000 хектара садашње површине за узгој јабука од око 21.000 хектара, које би што пре требало да буду замењене новим, модерним засадима.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/206350/ugrozena-proizvodnja-jabuka-u-madarskoj/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар