Мачва рај за шверц дувана: Зарада милионска и вишеструко већа од откупне цене

Аутор: draganadpetrovic
894 посета

У Мачви је лане полиција запленила 2,16 тона дувана, а на 26,5 хекатара нелегалног засада уништено 50 тона, укупне вредности 24 милиона динара. Зарада на црном тржишту је милионска, наводно већа од продаје наркотика.

У импровизованом складишту у једном домаћинству у Узвећу полиција из Богатића је недавно пронашла 2,34 тоне дувана у листу. Бале сувог дувана су биле прекривене сеном, а због сумње да је домаћин намеравао да га прода против њега је поднета кривична пријава.

Ово је рекордна заплена дувана у овом крају који је у Србији познат по највећим површинама на којима се гаји, али и као рај за шверц и нелегалну продају.

Током прошле године полиција је запленила 1,16 тона дувана у листу и 1 тону резаног дувана, као и 947 боксова цигарета, укупне процењене вредности 6 милиона динара. Добро упућени саговорници Телеграфа.рс наводе да се на црном тржишту дувана остварује милионска зарада, која је, наводно, већа од продаје наркотика.Просечна цена који на крају бербе плаћају откупљивачи је између 2 и 2,5 евра по килограму, а на црном тржишту су цене дупло или вишеструко веће. Суви дуван у листу се продаје од 4 до 5 евра, а резани, наводно, има цену између 10 и 12 евра по килограму, што објашњава зашто поједини произвођачи ризикују.

Илустрација: Током прошле године полиција је запленила 1,16 тона дувана у листу/ ФОТО: Pixabay

-Дуван се узгаја на основу уговора у којима се тачно наводи површина. Поједини произвођачи забораве на уговор, па посаде већу површину надајући се да то нико неће приметити, а било је случајева да су дуван садили потпуно илегално без уговора. Ако их инспекција не открије, тај дуван од јесени се продаје на црном тржишту – каже извор Телеграфа.рс.

Инспекцији тешко могу да промакну овакве малверзације, а нарочито потпуно нелегална производња јер постоје снимци њива. Прошле године је, на пример, после контроле инспекције на 26,5 хектара заоравањем или тарупирањем уништено више од 50 тона дувана чија је вредност преко 18 милиона динара.- Чешћи су случајеви када произвођач извесне количине дувана не прода откупљивачу већ их задржи и сакрива да би продао на црном тржишту. Полиција је проналазила дуван у подрумима, шупама, колебама, кућама, а складишта су увек добро маскирана. Било је заплена и у аутомобилу, када је дуван већ био на путу до купца – открива извор Телеграфа.рс.

Дуван је акцизна роба која пуни буџет, због чега инспекција и полиција непрестано раде на сузбијању сиве економије. Произвођачи сматрају да је црно тржиште „процветало“ када је држава укинула субвенције за површине на којима се сади дуван, док откупљивачи годинама не повећавају цену.

-Ово је веома скупа производња и последњих неколико година површине под дуваном се све више смањују – каже произвођач из околине Богатића.

Илустрација: Због шверцера опала производња дувана у околини Богатића/ФОТО: Pixabay

Додаје како су улагања из године у годину вишеструко повећана, а највећи проблем је радна снага јер берача нема довољно.

-Држава би требало да размисли о субвенцијама. Произвођачи дувана су на лошем гласу због нелегалне трговине јер се више не заплењују килограми већ тоне дувана који је намењен шверцу. Полицији смо сви сумњиви само зато што гајимо дуван, али већина нас поштено ради и не бавимо се тиме. Желимо поштено да зарадимо као и сваки други сељак који гаји пшеницу, кукуруз или поврће – закључује овај произвођач.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3461747-macva-je-raj-za-sverc-duvana-zarada-milionska-i-visestruko-veca-od-otkupne-cene

Srodni tekstovi

Оставите коментар