Малина позлатила јер се питала и струка

Аутор: draganadpetrovic
504 посета

Малина, наше црвено злато. Колико ће донети рода и добити још је рано говорити, јер се берба виламета приводи крају, док берачи полке и полане тек улазе у поља. Ако се томе додају и
касније сорте, коначне резултате и резиме ћемо имати тек на јесен. Нажалост, ове године када је постигнута одлична цена код многих је род подбацио. Струка сугерише да борба за род наредне године, почиње са завршетком бербе у овој.Малина, наше црвено злато, код неких се поново позлатила.Краљевачки крај махом је познат по производним засадима полке, и то на прилично великим површинама, док су плантаже под виламетом знатно мање. Виламет се иначе интензивно бере и по оцени хладњачара и произвођача у нижим пределима тај посао ће бити готов за најдуже десет дана. Да ова култура може донети профит пример је Силајће поље, буквално преграђе града на Ибру где свако домаћинство, чији плац прелази 30 ари бар 10-так има под малином.

Илустрација: Александар Лазовић Задовољан овогодишњим родом
Породица Лазовић једна од њих. Александар каже година одлична, тако да киша у берби није омела принос.
,,Приводимо бербу крају и могу рећи да смо задовољни.Дефинитивно ће ова година бити најбоља у протеклих десетак година, од када се ми бавимо производњом малине.Очекујемо доста од ње, будући да је добро родила. Мада је било кише током бербе, није нас омела, стигли смо све да
урадимо што је требало у току, али и пре бербе. Искуствено,мислим да смо се добро припремили, јер и претходних година су биле осцилације у температури и свему што временске прилике могу да нам учине“ прича нам Александар.
Њихова логика је да треба радити онолико колико може породица да поднесе финансијских улагања и сопственог рада, јер је радника све мање, а импути све скупљи. А овде се очигледно улагало јер нисмо у било каквом малињаку, већ малој плантажи за пример.
,,Мора да се уложи ако желите да имате род, то је неминовност технологије производње. Имамо системе за наводњавање,кап по кап као и систем за орошавање. Гледали смо да испоштујемо све агротехничке мере које су неопходне од краја прошлогодишње бербе, с пролећа од везивања малине,третмана у току цветања и пред саму бербу. Сарађивали смо са краљевачким агрономима и помно смо слушали све њихове савете, што нам је сада и донело овај резултат“ наставља причу овај млад момак иначе стручњак ИТ и елеткротехничкихнаука.Породици академаца, фактички малина дође као додатни приход, а ове године судећи по осмеху саговорника цена је више него добра.
„Сви, па и ми очекујемо добар резултатат. О цени се свашта причало, али реално све што буде преко 600 динара је одлична цена. Тренутна аконтна цена је око 550 динара, на крају сезоне добијамо додатно и на квалитет. Оно што желим да напоменем за разлику од претходних година, ова година нам је донела бољи квалитет и већи род, на овој површини и то изнад наших очекивања. Тако да реално шта год да се даље деси са ценом ми смо на добити када одузмемо све трокове и наш рад.“

Илустрација: Бојан Милетић агроном сматра да треба бити опрезан са ђубрењем малињака после бербе
И није овај род случајан, јер је струка често присутна, а онакаже да борба за наредни род почиње ове године након бербе,што практично значи да треба учинити следеће.
„У 2021. смо имали период од скоро 100 дана без кише у време када је новим изданцима требала киша за род 2022.Они који нису имали систем за наводњавање, или орошавање у старту су били ускраћени за 30 % рода. Не треба изоставити чињеницу да смо и ове године имали понегде мраз, олују иград, што је опет отело део приноса. У краљевачком крају на срећу није било јачих ледоносних облака. Нега и заштита малињака након бербе је једнако важна ако и све мере које обављамо од почетка сезоне. Стари изданци после сазревања плодова смањују своју вегетативну активност и до краја вегетације потпуно се суше. Да би се ослободио простор,омогућило боље проветравање, више светлости за развој младих изданака, као и да би се смањила опасност преласка болести и штеточина са старих на младе изданке, стварање инфекције и корова, потребно је после бербе старе изданке одсећи до основе и изнети их из малињака. У малини након бербе долази до настанка инфекције и неких болести као што су увенуће пупољака и родних гранчица малине која проузрокује дидимелу, смеђа пегавост лишћа малине, сушење изданака малине. Овако припремљен засад третирати одговарајућим средствима. Да напоменем да ђубрење сада
није неопходно, мада није ни штетно али треба бити опрезан.У сваком случају треба консултовати струку“ саветује Бојан Милетић, агроном.

Илустрација: Берба се приводи крају

Лазовићи су задовољни и како видимо заслужено. Цена такође није изневерила као ни стручна подршка. План је да део средстава уложе у противградну мрежу, а зашто то није луксуз, видели смо претходних недеља када су леденице уништиле све то им се нашло на земљи. Дакле колико земљи дамо толико и убирамо. Од нас чиста десетка за овај резон и укусне малине.

Извор: Агробизнис магазин

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар