Малинари из Братунца на ивици стрпљења

Аутор: draganadpetrovic
278 посета

Скоро половина откупљивача малина из средњег Подриња није објавила коначну откупну цијену преузетог овогодишњег рода, иако је рок за то истекао у суботу, 5. новембра.Предсједник Управног одбора Удружења малинара из Братунца, Сребренице и Милића „Виламет“ Иван Стојановић рекао је новинарима да су неки хладњачари објавили цијену претходних дана и по њој исплаћују узгајивачима по осам КМ за килограм малине, а неки и мање.
Узгајивачи су захтијевали да најнижа цијена буде осам КМ за килограм и да се томе дода ПДВ и трошкови превоза који су узгајивачи плаћали.

Стојановић је истакао да су неки објавили неприхватљиву цијену којом омаловажавају узгајиваче, а извјестан број хладњачара још се није огласио.

„Ти што нису објавили цијену преузели су велике количине малине и сада се уопште не јављају узгајивачима којима дугују велике износе новца“, објаснио је Стојановић.

Илустрација: Хладњачари преузели малине и сад се натежу око цене

Он каже да ће ових дана одржати састанак Управног одбора Удружења који ће одлучити о даљим корацима, те да су извјесни протести узгајивача малине којима ће скренути пажњу на овај проблем и тражити његово рјешавање јер су већ претрпјели велику штету будући да инфлација обезвређује њихову зараду коју нису наплатили.

Према Стојановићевим ријечима, чланови Удружења „Виламет“ испоручили су хладњачарима 2.500 тона малине, а ни три мјесеца након завршетка бербе и предаје робе цијена малине још није позната, што је недопустиво и доводи до незадовољства и одустајања произвођача од малинарства.

Малинари сматрају да хладњачари калкулишу, одуговалаче са исплатом и настоје да принуде малинаре да прихвате најнижу, омаловажавајућу цијену како би они остварили екстра профит.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/trziste/Jos-nema-otkupne-cijene-maline-protesti-sve-izvjesniji/743958

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар