Кључни услови за добру зараду на расаду

Аутор: draganadpetrovic
317 посета

Живот је пун изазова, препрека, несигурности, али ако имамо довољно храбрости у срцу, знање које је неопходно да своју идеју спроведемо у дело и решеност да не дозволимо да нас невоље сломе, готово ништа не може да нас заустави. Многи пољопривредници ће се препознати у овој реченици, а Татјана је једна од њих. Бави се производњом воћа и поврћа, као и производњом расада. С обзиром да је сезона производње расада већ почела, а да је знање нешто највредније што може да пружи, радо је поделила своје искуство са терена на ову тему.

Татјана Миладиновић је рођена у селу Раниловић у околини Аранђеловца. У пољопривреди је од 2014. године када је са породицом засадила малине на газдинству свог оца. Како сама каже, као и многи који се упусте у пољопривредну производњу, упали су у вихор несигурности и турбуленције – час горе, час доле. Оно што очекујеш, углавном, буде супротно. Међутим, није желела да одустане.

– Темељ свега што радим је храброст и тако бих почела своју причу. Не сматрам се нешто паметном, можда ни довољно едукованом да бих некоме „солила“ памет, али ја живим од свог рада. Ако могу ја – могу и други. Суштина је искорачити у животу баш када вам иде лоше и када вам је тешко, скупити снагу и прилагодити се околностима. Једино тако видим свој напредак и раст производње. Веровали или не, друга биљка коју сам посадила, након малине, била је – паприка. Одмах после су уследили парадајз, краставац, салата, купус, зачинско биље – прича Татјана.

Татјана је расаднички посао започела сасвим спонтано.

– Кренули смо са 400 семенки паприке које сам добила на поклон. Добро се сећам, јер сам их избројала како бих могла да испланирам простор и све остало. Сада је тих 400 семенки достигло број од преко 100.000 садница разног поврћа и зачинског биља – поносно каже Татјана.

Илустрација: Здрав расад је кључан услов за квалитетну и успешну производњу

Расад је најпре производила за своје потребе и производњу, а када је добро упознала биљке, савладала технологију и технику, одлучила се и за продају.

– Избегавамо хибриде и више радимо старе сорте, које су се показале отпорније на климатске изазове, како напољу, тако и у пластеницима. Укус плодова нећу ни да коментаришем. Сав расад који производимо користимо и у нашој производњи. Транспарентност и искреност су најбитнији. Људи су сигурни да ће добити здрав расад, виде како изгледају биљке на нашим њивама и какви су плодови. То се годинама уназад понавља, тако да сада већ имамо доста сталних купаца и унапред заказане поруџбине. Сви знају да живимо од пољопривредне производње, да користимо исти расад и ако њима нешто не ваља, неће ни нама. А, нама је, као и њима, циљ да имамо здраве биљке које ће донети квалитетне плодове и добар принос – објашњава Татјана једноставну филозофију исправног пословања.

Производња расада за пластеничку производњу је већ почела, а Татјана има опремљен пластеник намењен искључиво за ову делатност.

Илустрација: Одржавање и неговање расада тражи посвећеност

Нега расада

Према њеним речима, да бисте имали добар расад првенствено мора да буде добро семе и квалитетан супстрат. То је основа. Што се тиче самог процеса производње, из њеног искуства, то је као неговање беба.

– Одржавање расада захтева посебну негу и посвећеност, а највише љубав која ће вам сигурно бити узвраћена. Кључни третман се спроводи у фази ницања и формирања котиледона. Ако су они здрави, то је први знак да ће расад бити здрав. Јако битни фактори су светлост, температура и контролисано заливање. Ово су три фактора која директно утичу на изглед и кондицију биљака. Ако се претера у било чему, може да дође до полегања расада – каже Татјана.

Полегање расада је инфекција која захвата младе, тек изникле саднице. Једном када се појави, брзо се шири и готово да нема спаса. Највећа грешка се прави код заливања. Многи људи заливају расад хладном водом, не знајући да вода која има температуру испод 10 степени успорава развој биљака, због чега су оне подложније инфекцији.

– Што се тиче болести, из мог искуства, морате бити сигурни у квалитет семена и препарата који користите за заштиту од полегања расада. То је уједно и једино третирање које радимо. Још једна битна ставка је проветравање простора где се узгаја расад – објашњава Татјана.

Прихрана се ради течним ђубривима како би биљкама помогли да имају јак корен, да се правилно развију, јер само јаке биљке лакше подносе стрес и добро усвајају храну.

– Прихрану биљака радимо када почну да „избацују“ сталне листове и ту су најбитнији фосфор и амино-киселине биљног порекла. Затим, када се расад износи за садњу у пластенику, неопходно је користити препарат на бази бакра и поново течно ђубриво које садржи амино-киселине, како би расад лакше превазишао стрес, примио се на ново место и усвојио храну – прича Татјана.

Илустрација: Тања продаје расад околним селима или преко друштвених мрежа

Сведоци смо великих климатских промена, а од семена до плода треба да прође доста времена. Током тог периода, безброј опасности прети биљкама, од временских прилика, преко болести, до напада различитих инсеката. Ипак, даљи кораци у нези и заштити зависе од саме врсте биљке која се гаји, али и начина узгоја. Уколико је реч о професионалном узгоју, а нисте сигурни да ли је земља у коју садите расад здрава или не, требало би превентивно урадити третман фунгицидом и инсектицидом како би се земљиште очистило.

– То су кључни третмани. Све остало ће саме биљке да вам покажу, да ли им је потребна даља помоћ или не. Међутим, људи су доста несигурни, и из тог разлога ми смо нашим купцима увек доступни за додатне савете – наводи Татјана.

Расад продаје углавном у селу и околини, а последњих неколико година и преко своје Фејсбук странице. Све плодове и производе са својих њива (корнишоне, млевени парадајз, ајвар и још доста производа) продаје на пијаци и преко Фејсбука. Са прошлогодишњим приносом је била, како каже, више него задовољна, али то јој није примарни циљ.

– Што се тиче приноса прошле године, био је више него задовољавајући, али наш циљ су квалитет и укус плодова и производа. За сада нећемо ширити производњу, јер таман оволико можемо сами, породично да урадимо, а да останемо доследни квалитету – закључује Татјана.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/4026176/od-400-semenki-paprike-do-100000-sadnica-kako-podici-rasadnik-i-uspeti

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар