Купци из Русије дошли по српске јагоде

Аутор: draganadpetrovic
344 посета

Јагоде из пластеника већ дуже од месец дана могу да се купе на пијацама и у маркетима. Оне сазреле на отвореном простору, на њивама, тек сада доспевају и за произвођаче ће тек почети овогодишња сезона. Берба касни за две до три седмице због хладног априла. Ранијих година произвођачи су већ с првим данима маја почињали да беру јагоде, али су хладне вечери и благи јутарњи мразеви овог пролећа утицали да воће касније почне да зри.

– Мраз је у неким подручјима уништио прве цветове па ће приноси бити умањени, с друге стране има крајева где га није било или је био слаб, па воће није оштећено и зато ће бити произвођача који ће имати натпросечан род и у погледу количине и квалитета – каже за „Дневник“ произвођач који има искуство од безмало две деценије Игор Гулић из Раковца надомак Новог Сада. – Права берба креће тек средином седмице, браће се знатно веће количине у односу на протекли викенд, када је берба за велике произвођаче била симболична.

Гулић наглашава да, осим што сезона касни, постоји могућност и да се брзо заврши. – Јагодама не годе високе дневне температуре јер брзо сазрева. Зато постоји шанса и да се, уместо месец дана, јагоде беру знатно краће – истиче Гулић.

Илустрација: Српске јагоде тражене и цењене у Русији/ФОТО:Pixabay

Гулић каже да је цена јагода навелико задовољавајућа јер је килограм од 150 до 300 динара, али да треба сачекати период када берба крене у пуном обиму јер ће онда понуда и тражња бити пресудни у формирању вредности рода.
250 до 400 динара јагоде на пијацама и у радњама

– Колика ће бити зарада за произвођача јагода рано је још говорити. Трошкове пишемо и када се сезона заврши, знаће се висина зараде Ове године производња је скупља за 30 до 40% због високе цене течног ђубрива и горива, али и сатнице сезонских радника. Сада је сат, у просеку, 350 динара, а прошле године смо плаћали 250 динара. Сезонцима се новац исплаћују сваког дана и то је произвођачима сада највећи издатак – наглашава Гулић.

Он истиче да ће он јагоде, које сада коштају од 250 до 400 динара, углавном, продатвати на новосадским пијацама, али да има великих воћара који ово воће извозе. По томе су познати произвођачи из Бача и околних места, који окупљени око Воћарске задруге „Бачка јагода“ род пласирају, пре свега, у Руску Федерацију и очекују да ће и ове године у томе бити успешни, без обзира на ситуацију због рата у Украјини. На подручју Општине Бач под јагодама је између 50 и 60 хектара.

Владимир Сома истиче да кашњење у сазревању воћа може да поквари добре извозне послове, посебно оне у вези са Руском Федерацијм. Род на отвореним пољима сазрева и у Турској и другим земљама, што може да утиче да извозна цена буде мања.

– Домаћим произвођачима одговара да килограм јагода навелико кошта од 1,8 евра по навише, а испод тога нема зараде – наглашава Сома.

– Купци из Русије су већ стигли и чекају да се јагоде утоваре – казао је за „Дневник“ директор Земљорадничке задруге „Бачка јагода“ Владимир Сома. – Цена је добра и то нас охрабрује, а надамо се да током пута до Русије на граничним прелазима неће бити проблема и да ће јагоде стићи до руских потрошача. Лане је „Бачка јагода“ извезла само 400 тона јагода преве класе за РФ, а ово воће пласирано је и у Пољску и Аустрију. Почетком ове седмице долазе нам трговци из Пољске и очекујемо да и да тамо крене извоз.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3698974/kupci-iz-rusije-vec-stigli-po-nase-jagode

ФОТО:Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар