Кукуруз подбацио и у Европи, Србија ће имати довољно

Аутор: draganadpetrovic
292 посета

За домаће произвођаче кукуруза ово ће бити једна од лошијих сезона у последњих најмање десетак година. Лоше су прошле и друге европске државе и то велики произвођачи тако да се у Европској унији већ размишља како да мањак на тржишту надокнаде већим увозом.Проблем је што истовремено падају и глобалне залихе као и чињеница да ће и Америка, највећи светски извозник кукуруза, такође имати мање количине за испоруке. У ЕУ се надају да ће наставком истанбулског споразума о извозу житарица дефицит моћи да покрију кукурузом из Украјине.

Међународни савет за житарице (ИЦГ) недавно је смањио своју прогнозу за глобалну производњу кукуруза у овој сезони, а на то је, како се наводи, највише утицао пад производње у ЕУ (са 56,2 милиона тона на 53,5) као и у Америци.

Републички завод за статистику у септембру је објавио процену овогодишњих просечних приноса кукуруза у нашој земљи – 4,5 тона по хектару обрађене земље, што је за четвртину мање него у 2021. Коначни биланси још нису објављени, али је јасно да ни Србија са својим најзначајнијим пољопривредним производом ове године вероватно неће имати знатније количине за продају на другим тржиштима, сматрају стручњаци.Др Горан Бекавац из Института за ратарство и повртарство изјавио је за „Политику” да би био задовољан резултатом од 4,5 тона, али се боји да се то неће остварити.

– Делови западне Бачке, од Сомбора па све до Србобрана, који су традиционално најбољи рејон за кукуруз, потпуно су подбацили ове године. О Банату да не говоримо, тамо су људи скидали кукуруз у зелену масу, јер су видели да ништа неће бити. Ако хоћемо просек, морамо да рачунамо онај са свих засејаних парцела – казао је Бекавац.

Илустрација: Лоше су прошле и друге европске земље али и САД највећи произвођач кукуруза на свету

Додао је да због тога очекује да ће просечан овогодишњи принос бити између три и 3,5 тона, а да би све преко тога био сјајан успех за овакву годину.

– Нису много боље прошле и друге земље ни западне и источне Европе. Сви су у озбиљном проблему. Суша је била глобална, цела Европа је била погођена. Француска је, рецимо, објавила да је ова година, у тој држави, најтежа за производњу кукуруза у последње три деценије – нагласио је Бекавац.Када је реч о домаћим потребама, он сматра да ће Србија ипак, упркос оваквој ситуацији, имати довољно кукуруза за домаће тржиште. Година смо баратали податком да нам је за домаће потребе довољно 4,5 милиона тона на годишњем нивоу.

– Ако имамо 4,5 тона просечан принос, на 950.000 хектара, онда ту већ мало недостаје. Ако будемо имали мање, онда би било јако добро да са прелазним залихама имамо кукуруза за домаће потребе. Нешто мањи је и сточни фонд тако да ће и потребе са тог аспекта бити скромније него у претходном периоду – навео је саговорник „Политике“.

Да ли ће кукуруза бити за извоз у овом моменту он не може да потврди. Према његовим речима, Србија је годинама била међу 15 највећих извозника у свету, а како ће бити ове то је тешко рећи.

Извор: https://www.agrotv.net/ove-godine-niko-nije-imao-srece-sa-kukuruzom/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар