Крушка – заборављено воће

Аутор: draganadpetrovic
376 посета

Када је модерно доба у питању често жудимо за нечим новим и непознатим не размишљајући која нас блага окружују. Воће које се у много мањој мери последњих деценија гаји на тлу Србије јесте крушка. За крушку према народном веровању кажемо да је “зло дрво”. Колико често је красила вашу трпезу у различитим облицима?
Крушка је древенаста биљка која припада породици ружа.Она је магично листопадно дрво које краси многе воћњаке и дворишта.Њени сродници су јабуке и дуња.Слатки плодови злог дрвета распрострањени су у умереним деловима Европе,Азије и Африке. Постоји око хиљаду врста крушке и свака је посебна на свој начин.Најпознатије врсте су Абате Фетел , Александрија, Боскова бочица,Беуре,Харди,Бутира,Етруска,Цитронка,Јунска лепотица,Јулска шарена,Такуша,Тревушка, Жута и црвена виљамовка, Лубеничарка, Копија рана, Кармен, Шампионка,Караманка, Клапов љубимац, Калуђерка, Красанка, Норма,Санта Марија…
Пролећни мраз може у великој мери да смањи принос уколико је крушка у фази цветања, док у периоду заметања пупољка штета може бити много мања.Земљишта погодна за гајење крушке морају бити добро дренирана, иловаста или иловасто-песковита.

Илустрација: Постоји око хиљаду врста крушке

Шта све можемо направити од ароматичне крушке?
Србија је углавном позната по шљивовици, међутим, добру стару крушковачу која се добија од виљамовке не треба занемарити. Нема ни једне особе која није одолела чарима добре старе крушковаче. Виљамовка поседује ароматичан укус и зато се сврстава међу најбоље крушке.Поред питке ракије Србија је позната и по припреми укусне зимнице. Некада није било куће која није опијала пролазнике дивним мирисима. Џем и компот од крушке су наше баке с љубављу припремале, и од ничега правиле најукусније зимнице.Крушке су користиле и за прављење торти и колача,али занимљиво је и код нас мање познато да крушка може да се користи и у сланим јелима.
Да ли си и ти љубитељ занимљивих пића или зимнице? Како ти припремаш укусна јела од крушака и која је твоја магична тајна?

Лековита својства крушке
Поред укусних напитака и јела крушка је веома лековита.Можда до сада нисте размишљали о томе али једна крушка садржи око 90 калорија. Поседује пуно витамина попут: А,Б1, Б2, Б3, Б5, Б9. Минерале и калцијуме у мањој количини.
Помаже код срчаних болести, регулише ниво шећера у крви,регулише крвни притисак, јача имуни систем, спречава остеопорозу, помаже код варења, колитиса, артритиса гихта,ублажава бол у грлу, помаже код упале грла и код високе температуре у лечењу акни и масне коже, хидрира кожу и помаже код ублажавања бора. Одлична је када имате затвор.Не препоручује се јести крушку на празан стомак.

Илустрација: Крушка је изузетно лековита а садржи само око 90 калорија
Занимљивости о крушки
Дрвени део стабла одличан је за прављење кухињског посуђа јер не пропуста воду и не задржава мирисе и мрље, а користи се и за прављење намештаја као и дивних мелодичних музичких инструмената.
Верујем да је свакоме од нас бар једно воће улепшало детињство и остало у сећању. Била сам прва година средње школе и највише сам волела прва септембарска јесења јутра.Када је лишће свих боја шарало природом и бојило тмуран дан позитивним и ведрим бојама. Док би крушке на трави и
грани биле прекривене росом. Мислим да укусније крушке од крушака из детињства никада нисам јела.
Ако те некада пут нанесе поред крушке. Застани и уживај у њеној лепоти. Сада када си сазнао нешто ново о ароматичној воћкици можеш да замислиш колико тек блага поседујемо око нас и која су пре свега добра за наше здравље а затим и укусна. Занимљива је природа свако има своју сврху и разлог
зашто краси планету па тако и крушка. У крајњем случају постаће одлично природно ђубриво земљи.
Зато ћемо вам открити један занимљив рецепт који су спремале наше баке.

Илустрација: Крушке могу да се користе за припрему десерта али и за џем

Рецепт за џем од крушке:
Састојци:
– крушке
– шећер – 250 г на 500 г крушака
– лимун
– неколико зрна каранфилића
– ванила

Припрема:

Крушке исећи на половине и уклонити семе.На вама је да одлучите да ли ћете их ољуштити или не.Поређајте ред крушака затим ставите преко шећер и тако наставити док не потрошите жељену количину воћа и шећера. Оставити да стоји 24 сата а затим посуду ставити
на шпорет и када почне да ври додати нарендану кору лимуна и ванилу. Мешати око сат времена и када крушке постану провидне, џем је готов. Можете га сипати у тегле.Неко их затвори одмах али моја бака обично остави тегле у рерни док џем не добије корицу.Затим их затвори и џем је спреман да чека дугу зиму.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар