Које воће се највише садило ове јесени у Србији?

Аутор: draganadpetrovic
298 посета

Високе температуре у претходном периоду измамиле су бројне пољопривреднике у воћњаке како би искористили топле дане и обавили јесењу садњу. У Институту за воћарство у Чачку највећа потражња забележена је за садницима шљиве које купују воћари са територије града на Морави, док су Ариљци и Ивањичани остали верни садницама малине.
„Пре неколико година забележена је огромна потражња за садним материјалом ораха и лешника, али то сада није случај. Воћари се и даље одлучују за воћке које су прославиле овај крај и ван граница наше земље, шљиву и малину“, рекао је за РИНУ Ненад Поповић, руководилац расадничке производње Института за воћарство у Чачку.

Илустрација: Воћари у Ариљу и Ивањици остали су верни малинама

Он додаје да је ово продужено Михољско лето било идеално за садњу свих воћних врста, али и открива шта воћари треба да знају пре него што приступе послу.

„Лепо време погодовало је пољопривредним произвођачима и воћарима да спреме земљиште за јесењу садњу, као и да заврше садњу у благовременом року. Превасходно је важно да те новопосађене биљке воћари наводњавају у мало већем обиму него ранијих година, управо због виших температура”, рекао је Поповић.

Јесења садња воћа трајаће све док то временски услови дозволе. Јако је важно да се не врши на температурама испод нуле, да је земљиште припремљено и да на њему нема снега, како би се саднице квалитетно касније развиле.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/odustali-od-oraha-i-lesnika-srpski-vocari-ponovo-hrle-za-ovim-vockama-2238314

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар