Комшије се угледале на бака Грозду која је покренула нови тренд у Прокупљу

Аутор: draganadpetrovic
370 посета

Уместо да посаде, као и ранијих година цвеће у својим двориштима, Прокупчани су почели да саде поврће, па се тако сада сваки кутак шарени зеленим повртним културама.

Како кажу, схватили су да и мали простор може да се искористи, а лети и у јесен браће своје плодове.

Највише је лука, парадајза, паприке, першуна, ређе шаргарепе. У свакој тој новој мини – башти нашло се места и за блитву, нану, а и рузмарин. И тако овог пролећа, којом год улицом да прођеш, приметићеш да су уместо једногодишњих украсних биљака у двориштима никли парадајз, краставац, тиква, тиквица….
– Годинама уназад садим у делу дворишта баштицу. Кренула сам од лука и салате, па је салата прошла и сада ћу ту да посадим купус. Од парадајза који посадим у јесен направим зимницу за све моје – каже Грозда Марковић из Липарске улице.

Илустрација: Грозда обавезно у башти сади лук

Она је већ дугогодишњи рекреативни повртар, а њен пример буквално ове године следиле су све комшије. Тако је у сваком дворишту сада мини засад свог поврћа које купујемо по пијацама.

– Први пут сам посадила нешто. До сада су на овом простору биле једногодишње биљке, а сада сам засадила шаргарепу, першун и комшија ми је дао пет струка парадајза. За савете шта да радим и како идем код тета Грозде. Могу вам рећи да је задовољство по мало чепркати овако – каже једна млађа становница ове улице.
Она додаје да је само парадајз испрскала мешавином плавог камена и креча, који права њена комшиница Грозда и да остало ништа није прскано. У другом делу дворишта где је такође било цвеће сада је посадила три тикве, две тиквице, нану и блитву и већћ бере плодове свог повртарства.

-Живим у самом центру Прокупља, код цркве и овде где ми је било цвеће, посадили смо паприку, парадајз, тиквице. То се моја мама занима око тога, а и нама добро дође да уберемо и одмах поједемо, ако роди – шали се Прокупчанка Снежана М. коју смо затекли да се бави у свом дворишту поврћем које ниче.

Илустрација: Комшије парадајз прскају мешавином плавог камена и креча по угледу на Грозду

За кромпир и сличне повртарске културе које захтевају више простора прокупачка дворишта немају места, али како кажу, не могу све ни да посаде, нешто ће купити. Важно је да добију по неки плод и да знају шта једу.
-Не само превисока цена повртарских култура, него и хемија којом су преплављени плодови који се купују на пијаци нас је натерала да променимо своја дворишта и са цвећа пређемо на поврће. Нико не очекује не знам какав род, јер колико знам нико не прска оно што посади, али барем ћемо видети неку вајду- шали се Драган који је по први пут решио да посади паприку и парадајз на малом слободном простору у свом дворишту.

Овај тренд се појавио у доба пандемије коронавируса, а ове године је баш узео маха. Прокупчани размењују искуства, семе, а очекују и да размене плодове када за то дође време.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4182420/prokupcani-umesto-cveca-masovno-sade-povrce-po-dvoristu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар