Колико је мраз оштетио ратарске културе?

Аутор: draganadpetrovic
530 посета

Ниске температуре без снежног покривача причиниле су у претходном периоду значајна оштећења на ратарским културама у Шумадији.Према подацима из Пољопривредне стручне саветодавне службе у Крагујевцу штета од мраза на појединим парцелама је око 50 одсто, што је према речима стручњака изузетно висок степен оштећења. Ипак, охрабрује чињеница да ће након прихране пшеница и друге озиме културе надохнадити претрпљену штету.

„Све што је пожутело на биљци то је измрзло и ту повратка нема, измрзавање је природан процес и то се дешава, обично страда до 20 одсто површина, међутим ове године се бележи и око 50 одсто штете на појединим њивама. Усеви који су раније засејани далеко су више оштећени. Иако је дошло до измрзавања листова, важно је да је чвор бокорења, животни центар који се налази на око три центиметра остао неоштећен. Након прихране из њега ће доћи до регенерације надземне масе што ће повољно утицати на оштећене усеве. Да би се она спровела потребно је неколико топлих дана, да се временски услови стабилизују како би биљка могла да усвоји азот. Препорука је да се прихрана обави са око 100 килограма КАН -а по хектару, односно преко 50 килограма чистог азота у првој прихрани, ако услови дозволе може да се уради још једна прихрана“, рекла је за ТопПрес Сузана Нешковић, саветодавац за ратарство из ПССС Крагујевац.Она истиче да су се на парцелама појавили глодари, који праве активне рупе и хране се жилицама озимих усева. Да би се штета ублажила потребно је постављање мамаца.

Иначе, према подацима са којима располаже ова Служба у Крагујевцу, у Шумадији је под озимим усевима око 25.000 хектара, засејани су пшеница, јечам, овас и тритикала.

Извор:http://www.glaszapadnesrbije.rs/837203/ratarske-kulture-pretrpele-veliku-stetu-od-mraza-posle-prihrane-usevi-ce-se-obnoviti/

Srodni tekstovi

Оставите коментар