Колико се исплати улагање у противградну мрежу? Еве шта каже воћар из Инђије

Аутор: draganadpetrovic
382 посета

Повећање површине засада воћа и винове лозе под системом противградне заштите један је од циљева аграрне политике. Производња без ризика најважнији је економски постулат у свакој сфери, а поготово тамо где се делатност одвија под отвореним небом.

У условима климатских промена које представљају један од главних изазова за пољопривреду, императив савремених засада јабуке, крушке, брескве, али и бобичастог воћа и винове лозе јесу противградне мреже.
Заштита од елементарних непогода путем противградних ракета одавно се показала као непоуздана и неуспешна, па се у Европи одустало од ње и прешло на далеко поузданији начин – систем противградних мрежа. Пројектовање ових система је најосетљивији сегмент посла, јер од њега зависи и крајњи ефекат заштите.

Да би систем противградних мрежа био поуздан и дуго година стабилан, неопходно је и да материјали који се користе буду врхунски. Систем се, иначе, састоји од стубова, мрежа, челичних жица, сајли, анкера, пластичних капа и низа различитих затезача, причвршћивача и слично.

Противградне мреже су једна од пресудних компоненти за постизање квалитета плодова.

„Квалитет је данас један од предуслова успеха на тржишту, а без противградних мрежа нема тог успеха. Стручњаци саветују произвођачима да искључе сваку могућност ризика, да што мање гледају у небо, да више гледају и прате конкурсе како би остварили субвенције и подстицаје и тако заштитили своје воћњаке“, каже за Бизнис.рс власник компаније „Агро летач“ из Инђије Миле Савић.

Илустрација: Противградне мреже су пресудне за квалитет плодова воћа

Ова фирма има заокружену производњу свих неопходних елемената за постављање противградне мреже.Стручњаци истичу да у Србији имамо произвођаче противградних мрежа који по свом квалитету не заостају за конкурентима из западне Европе.

„Како бисмо могли клијентима да гарантујемо квалитет почели смо да радимо по систему ‘кључ у руке’, посебно што је код нас заокружен процес потребних услова од производње до поставке система“, објашњава Савић не откривајући цену услуга, јер на њено формирање, како каже, утиче много фактора.

Неке друге фирме са сличном услугом на својим сајтовима наводе да је цена покривања противградном мрежом за хектар земље око 236.000 динара плус ПДВ.

У ову цену улази обележавање парцеле кочићима за сваки појединачни стуб, размештање стубова по парцели, асистенција при машинском побијању стубова, затезање и фиксирање система и ширење мреже у летњи положај.
Цена се односи на воћњаке у којима је размак између редова 3,2 м. За остале врсте воћњака цена се формира директним договором са инвеститором.
„Све калкулације показују да се инвестиција у противградне мреже исплати већ после првог или другог озбиљнијег града. Јасно је да воћари морају много више да уложе како би са пуним ауторитетом изашли на тржиште. Треба урадити много на модернизацији пољопривредне производње, уз уважавање принципа пољопривреде будућности. Такав концепт подразумева потребу за високом професионалношћу и компетентношћу која се односи на све његове елементе“, истиче Савић.

Треба напоменути и да је уз противградне мреже боље искоришћење средстава за заштиту. Представљају и моћну препреку против најезде инсеката, као и штета које наносе птице. Најбоље је мрежу поставити пре садње, али уколико пољопривредници нису у могућности да одмах то ураде, а планирају, требало би поставити бар стубове, а мрежа се може додати и касније.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/protivgradna-mreza-za-hektar-vocnjaka-2-400-evra/

Srodni tekstovi

Оставите коментар