Колико мраз у априлу може да наштети усевима и воћу?

Аутор: draganadpetrovic
883 посета

Током викенда стигао нам је хладни талас са Арктика толико интензиван да је у неким деловима Европе донео историјски ниске температуре за ово доба године. Страхује се да би мраз и ниске температуре могли да нанесу озбиљну штету биљкама. Агрометеоролог РХМЗ-а Срђан Милакара истиче да ниске температуре могу да буду проблем за воће, нарочито за оно раноцветајуће које је већ у пуном цвету и које је већ претрпело штету током марта. Наводи да је највећи ризик од измрзавања за кајсије.Срђан Милакара истиче да је у априлу уобичајена појава мраза, пошто је и март био променљив.“Ово су уобичајене ствари, да се појаве мало ниже температуре, па и ово што се сада јавља наредних дана, можда чак и неко провејавање снега. Међутим, то није никакав новитет“, рекао је Милакара током гостовања у Јутарњем програму.

Истакао је да ниске температуре могу да буду проблем за воће, нарочито за оно раноцветајуће, које је већ у пуном цвету и које је већ претрпело штету током марта.

„Ово што се сад најављује може да буде проблем за касније воћне врсте, међутим, ови хладни дани нису још покренули толико вегетацију као што би иначе било у овом периоду, тако да не би требало да буде већих проблема“, навео је Милакара.

Илустрација: Најугроженије су кајсије у цвату

Додао је да је највећи ризик од измрзавања за кајсије, које су раноцветајуће воће код којих вегетација најраније креће.

„Половином марта је било и нижих температура од минус пет, које су на неки начин и прекретница и опасност за даљи развој. Што се тиче осталих врста воћа, не би требало да буде проблема, јер оне касније цветају. Међутим, све то зависи и од интензитета мраза и од експозиције терена, од трајања ниске температуре. Много ствари треба да се поклопи да би се те ствари манифестовале“, објаснио је Милакара.

Основни предлог за пољопривреднике је зазимљавање, уколико постоје услови.

„Пали се слама, пали се материјал који производи дим који би заштитио да се температура задржи или да се евентуално мало подигне да не би дошло до измрзавања воћа“, навео је Милакара и додао да је то дозвољено у Србији у контролисаним условима.

Време је сетве – како температура утиче на житарице
Говорећи о другим пољопривредним културама, Милакара је навео да је тренутно време ране сетве и да је већ кренула сетва шећерне репе.

„Температуре ваздуха су такве да се није површински слој толико загрејао, али у наредном периоду, када почиње оптимални рок за сетву кукуруза, соје, сунцокрета, треба сачекати бар још ову недељу да прође са овим температурама и овим променљивим временом и надамо се тамо од наредне недеље да би требало да буде повољнијих временских услова за наставак пољопривредних радова“, нагласио је Милакара.

Илустрација: Пшеница добро подноси мраз и хладно време

Када је реч о подземним усевима, какви су пшеница и јечам, Милакара је рекао да су они добро поднели хладни талас у марту, али да је понегде било проблема.

„Међутим, са применом агротехничких мера, ти усеви су се мало опоравили и кренули су у своју даљу вегетацију и развој. Не би требало да буде проблема“, казао је Милакара.

Додао је да с обзиром на то да је било довољно кише и снега у протеклом периоду, одржава се повољна влажност у површинском слоју земљишта, а да у дубљим слојевима има резервне зимске влаге и да не би требало да буде проблема.

Милакара је рекао да не би требало да буде наглог отопљавања и да то углавном иде постепено.

„Као што је април месец могућ са нижим температурама, могуће је и то да буде нагло, али по овим прогнозама које сад тренутно постоје, не би требало да буде тих наглих скокова температуре. Постепен пораст температуре би требало да одговара и пољопривредним условима“, истакао је Срђан Милакара.

Исто важи, додао је, и за рано поврће и да је потребно пратити повољније временске прилике.

Срђан Милакара је нагласио да је исувише рано за процену какви ће бити приноси ове године.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4321437/poljoprivreda-prinosi-vreme-hladni-talas-april-prolece.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар