Киша као поручена пред бербу грожђа, виноградари из РС кажу да је квалитет никад бољи

Аутор: draganadpetrovic
289 посета

У појединим виноградарским рејонима берба винских сорти увелико траје. Али не и у Жупском и у Трстеничком виногорју. Kишну седмицу која је, кажу, дошла као поручена, виноградари користе за припрему судова и опреме. Са оптимизмом очекују бербу грожђа, посебно аутохтоних сорти чија су ароматична зрна већ пуна шећера и киселина.а искусне жупске виноградаре ово је такозвана лења година, која због сушног лета није изискивала много рада у засадима. Дани су били врели, али ноћи свеже, а изостали су и врући ветрови који исушују лозу. Произвођачима је ишло на руку и специфично поднебље.
„Глиновито земљиште помешано са песком, али када се такво земљиште лепо припреми и обради оно у себи накупи и чува јако пуно влаге. Виноград је просто таква биљка има јако добар развијен коренов систем који јако дубоко продире. Жупско земљиште и тло је специфично и сачувало је ту влагу“, рекао је Живорад Дамњановић, енолог и виноградар.Kада се Миломир пре 17 година вратио из Швајцарске осим каскадне садње, применио је и тамошњу праксу затрављивања винограда. Пионирски подухват, показао се као успешан у измењеним климатским приликама.

„Те уљане репице што смо сејали, затим ова трава што се покоси, лоза што се измеље, то је све квалитетан хумус који се временом створио. Ту треба 12 до 15 година да би се то осетило и то се осећа у винограду. Та трава задржава кишу да не може да односи ерозија земљиште“, навео је Миломир Милосављевић, виноградар и винар.

Илустрација: Виноградари са оптимизмом очекују бербу

Глобалне климатске промене наметнуле су изазове и виноградарству. Летње кише замениле су олује, а због тропских температура и сушних периода, размишља се о новим агротехничким мерама и испитивањима винове лозе које се примењују у нашем суседству, у Црној Гори и у Македонији.

„Иригациони системи и системи кап по кап за наводњавање скоро па да су неопходни да би винова лоза могла да има правилан развој и да би могла правилно да прође кроз вегетациони период. Некад смо причали о неопходности дефолијације, о уклањању лишћа о осунчавању грозда што је код неких сорти изузетно значајно. Сада треба бити јако опрезан“, рекао је Марко Малићанин, председник УО Савеза виноградара и винара Србије.

У заталасаној котлини између Kопаоника, Жељина, Гоча и Јастрепца, још увек се ослањају на знање и искуство. Добар виноградар, кажу, може да препозна годину и прилагоди начин рада, што је већини у протеклих шест месеци успело.

Ако се изузму ране сорте, од озбиљније бербе деле три седмице. Kиша која ових дана пада, много ће значити. Произвођачи кажу да уједначи род, повећа сокове у зрну и дода оно мало што је потребно берби која ће се свакако памтити.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4931989/zupa-berba-grozdja-kisa.html

Илустрација: Виногради манастира Тврдош

Задовољни су и виноградари из Републике Српске. Како истичу суша је пријала грожђу па је квалитет никад бгољи. Суша ове године није лоше утицала на све воће, повољна је била за грожђе, а према ријечима виноградара, иако ће приноси бити нешто мањи, квалитет грожђа је никад бољи, а то је управо оно што је потребно за квалитетно вино. Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, рекао је за „Независне новине“ да је ова година изузетно повољна за виноградаре.
„Ова сушна година је пријала виновој лози и била је веома повољна за виноградаре, имали су довољно сунца и кише“, рекао је Дојчиновић и додао да ће ово бити једна од рекордних година по приносима.

„Ова година је виноградарима могла да понуди све што њима треба, према томе сматрам да је прошла година такође била добра, али ова ће бити дупло боља“, рекао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, највећи број винограда налази се у Херцеговини јер је то идеално подручје за виноградарство.Радован Вукоје, власник винарије „Вукоје“ из Требиња, за „Независне новине“ истиче да је овогодишњи квалитет грожђа одличан.

„Када говоримо о виноградима и квалитету грожђа за ову годину, ми смо веома задовољни. Суша није утицала у толиком обиму, принос ће бити нешто слабији, али то није ништа у односу на квалитет који је ове године изузетан“, рекао је Вукоје.

Илустрација: Још је рано за прогнозу која сорта је најбоље родила

Како је додао, системе за наводњавање су користили када је долазило до недостатка воде.

„Наравно да су због великих суша приноси нешто нижи, али наша винарија је позната као произвођач најбољих вина, а најбоље вино ћете добити управо од квалитетног грожђа“, казао је Вукоје.

Према његовим ријечима, сигурно је да ће берба ове године бити једна од најбољих.

„Берба је полако кренула, ми смо и овим првим резултатима веома задовољни“, истиче Вукоје, додајући да су све сорте једнако добро родиле, а да се крај бербе очекује крајем октобра.

Како су за „Независне новине“ казали из винарије „Јунгић“ из Челинца, берба у њиховим виноградима требало би да крене ускоро.

„Берба још није кренула због лоших временских услова, али чим вријеме буде стабилније, очекујемо почетак овогодишње бербе“, казали су из ове винарије.

Како су додали, ове године нису имали већих проблема са виновим лозама.

„Док год не буде готова берба, не можемо са сигурношћу да кажемо које сорте су најбоље родиле, али ми свакако очекујемо добар принос свих сорти“, наводе из ове винарије и надају се да ће их вријеме послужити с обзиром на то да берба креће ускоро.

„Овогодишња берба требало би да буде једна од бољих у посљедњих неколико година“, казали су из ове винарије.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Vinogradari-zadovoljno-trljaju-ruke-kvalitet-grozdja-nikad-bolji/732531

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар