Кикинда остала без кукуруза суша спалила сваку трећу њиву

Аутор: draganadpetrovic
383 посета

НА трећини њива под кукурузом у атару Кикинде нема рода, на другој ће бити врло скроман принос, а тек на једној може да се очекују три до четири тоне по хектару, што је више него скроман род. Ни на парцелама на којима је сунцокрет није много боља ситуација. Овог зрна ће бити тек нешто више него кукуруза, али за четвртину мање него прошле године. Овако лоша ситуација у пољопривреди није забележена последње три деценије, а највише је узрокована великом сушом.

Ово је констатовано на манифестацији „Дан поља јесењих култура кукуруза и сунцокрета“.
– Узрок, осим суше, јесте и велика врућина, јер смо имали више температуре од просека. У јуну је било три, а у јулу два степена топлије него што је то просечно било ранијих година.

Добро је познато да је северни Банат подручје са мало падавина, али су ове године поља била још жеднија, јер је пало чак 70 литара кише мање од вишегодишњег просека. Због свега овог могу да кажем да је ово најлошија производна година у пољопривреди у последњих 30 година, колико сам професионално у аграру – тврди Зоран Симић из Пољопривредне стручне службе, која је организатор „Дана поља“.Према проценама агронома, у односу на прошлу годину, када је род кукуруза износио 4,6 тона по хектару, сада ће у силосима бити четвртина мање, јер је на неким парцелама род преполовљен.
– Онај ко ове године буде имао тону или две кукуруза по хектару, може да буде срећан, јер је цена висока, на историјском је максимуму. Међутим, многи од нас неће имати шта да продају. На делу мојих њива рода упште нема. Обрађујем 100 хектара земље, на трећини су пшеница, кукуруз и сунцокрет. Жетву сунцокрета још нисам почео, али се не надам берићету – оценио је Бошко Добранић, угледни ратар из Руског Села.
Чан Градског већа Кикинде Љубан Средић очекује реакцију државе због лоше ситуације у пољопривреди, пре свега у погледу закупа пољопривредног земљишта у државној својини.
– Мислим да би суша могла да буде проглашена елементарном непогодом, а онда да се прогласи и ванредна ситуација у пољопривреди – нада се Средић.

Илустрација: Ове године паоре у селима око Кикинде задесила је суша каква се не памти

МИНИМАЛНО
У АТАРУ Кикинде кукурузом је засејано 20.000 хектара, што је до 5.000 мање него ранијих година. Под сунцокретом је око 18.000 хектара. Жетва сунцокрета почела је почетком овог месеца, а принос се креће од катастрофалних 200 килограма до 1,2 тоне по хектару. Жетва кукуруза тек је почела, а пронос на 15 одсто парцела је око две тоне по хектару.

Извор: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1144924/svaka-treca-njiva-bez-prinosa-ataru-kikinde-situacija-nikada-nije-bila-losija-poslednjih-trideset-godina

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар