Кељ изузетно здрав а ретко се узгаја у нашим повртњацима

Аутор: draganadpetrovic
562 посета

Сличан купусу по лековитим дејствима је и његов „даљи рођак“ кељ спада у породицу купусњача. Кељ је култура умерено топле и влажне климе која веома добро подноси мразеве, па је зато ово поврће погодно за касно јесењу и зимску потрошњу.Гаји се најчешће из расада крајем јуна или почетком јула. Садња не сме да касни јер ако се закасни главице остају ситније и недовољно формиране, уз то су слабијег квалитета.У току вегетације, код кеља се примењују уобичајене агротехничке мере, као и код осталих купусњача. Требало би га редовно наводњавати, међуредно обрађивати и једном прихранити.Заштита од штеточина је иста као и код осталих купусњача. Код кеља, у сушним условима, значајнији проблем могу бити лисне ваши које се сузбијају системским инсектицидима.Од расађивања до бербе, у условима наводњавања, требало би да прође око четири месеца. У баштенској производњи берба може да почне у октобру и да потраје до јануара, јер ово поврће добро подноси ниске температуре и мраз чак до -10 степени.Иако подсећа на купус постоје значајне разлике у изгледу и нутритивном саставу. За разлику од купуса кељ је тамно зелене боје, има дебље, тврђе листове избраздане бројним жилама и савијене у главицу. За разлику од купуса кељ боље подноси високе летње температуре, али и ниже, чак и мраз. Штавише, након првих мразева се повећава количина шећера у листовима кеља, па је он укуснији. Али, за разлику од купуса кељ се не може киселити.

Илустрација: Кељ може да се користи на разне начине/ Фото: Pixabay

Снага кеља лежи у скоро 45 различитих флавоноида који могу да спрече запаљења у организму, повољно утиче код артритиса, проблема са варењем, има позитиван утицај на рад можданих ћелија. Кељ садржи велику дозу витамина К (чак 1327 процената препорученог дневног уноса у 100 грама) који је од кључне важности за синтезу остеокалцина, протеина који јача структуру наших костију. Нутриционисти кељ препоручују за детоксикацију организма. Истраживања су показала да кељ може потпуно да очисти тело и регулише опште стање организма јер допире чак до ДНК. За то је задужен изотоицијанат, који настаје из молекула кеља.

Илустрација: Користи се као мелем против реуме, за превенцију срчаних обољења и многе друге болести/ Фото: Pixabay

У народној медици познат је као мелем против реуме, препоручује се особама са високим крвим притиском, као превенција обољења ока, а због обиља влакана добар је код проблема са пробавом. Може да се користи као вариво, додатак салати, додаје се у сос за пасте или рижото. Од кеља може да се направи чак и здрава грицкалица као што је чипс.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар