ЗАГРЕБ – Катастрофа – то је ријеч која најбоље описује драстичан пад производње појединих врста воћа у Хрватској у протеклих десет година.Према подацима Агрономског факултета у Загребу, хрватска производња воћа прије двије године износила је тек 45 одсто, што значи како га увозе најмање 60 осто јер и дио њиховог домаћег воћа заврши у извозу у другим земљама.
Док се некако и може разумјети да Хрватска више воћа увози него што га произведе јер у ту категорију спадају и банане, лимун, ананас и друге сорте које ми не можемо производити, несхватљив је огроман пад производње традиционалних домаћих воћки попут јабука и шљива.
Илустрација: Производња јабука преполовљена за 10 година
Током 2021. године, напримјер, произвели смо око 61.300 тона јабука, а десет година раније 113.000 тона. Ријеч је, дакле, о паду од 46 одсто.
А шта рећи за брескве и нектарине којих су предлани произвели тек 3.200 тона, односно чак 73 одсто мање него 2011. године.Пада и производња мандарина. Предлани смо произвели око 40.600 тона, што је око одсто мање него прије десет година.Да ствар буде поразнија, подаци Агрономског факултета откривају како током 2020. нису били довољни ни у мандаринама.Покрили смо тек 92 одсто годишње потрошње, пише Даница
У првих десет мјесеци прошле године увезли смо воћа у вриједности 240,6 милиона евра, а извезли тек 68,6 милиона евра.У том периоду увезли смо 23.000 тона јабука, што је више него у првих десет мјесеци претпрошле године.Највише јабука, традиционално, увезено је из највећег европског произвођача, Пољске. Према ранијим процјенама Европске комисије, Пољска годишње произведе отприлике 55 пута више јабука од Хрватске, и уз осјетно ниже трошкове.
Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Katastrofalan-pad-proizvodnje-voca-u-Hrvatskoj/756848
ФОТО: Pixabay