Калемoви и саднице све већи извозни потенцијал

Аутор: draganadpetrovic
425 посета

У извозу Расинског округа значајан удео имају произвођачи лозних калемова, воћног материјала и садница ружа. Овом делатношћу деценијама се успешно баве калемари на подручју општина Трстеник и Крушевац, а за конкурентност на иностраном тржишту потребно је, кажу, између осталог, субвенционисати извоз као што је то пракса у земљама у окружењу.

Крај Мораве хектари и хектари расада воћа, ружа и лозних калемова. Лепо сунчано време добро је дошло како би се обавили непоходни послови.

– Тренутно је у току поливање, фрезирање да би се уништила трава, прскање против инсеката и болести и лучење, остављање по једног калемљеног да би могла да расте лакше да се развија, да буде прва класа – наводи Срећко Пантић из Милутовца.

Сертификоване саднице и калемови прве класе са ових њива већ деценијама се пласирају на тржишта централне, источне Европе и Азије.

– Од 2012. до 2022. извоз садног воћног материјала се три пута повећао, а вредносно пет, шест пута у прва три месеца 2023. У односу на исти период претходне године извоз садног воћног материјала повећан је за 12%, а садница ружа за 23% – истиче Маја Марковић, директор РПК Крушевац.

 

И поред добрих резултата проблема има као и у другим гранама пољопривреде, посебно јер се све чешће извози репроматеријал.

– По мени највећи проблем је што ми стављамо неком на располагање технологију производње садног материјала, а то га ништа не кошта. Ви да бисте данас нешто купили и знали како се ради, морате да купите лиценцу да платите нешто, а они ће после годину-две када виде како се ради, највероватније почети сами да раде независно од нас – сматра Милорад Панић, произвођач, председник Удружења расадничара РО.

Калемари и расадничари суочени су и са проблемом радне снаге.

– Ми смо пре пар месеци увезли раднике из Непала. Врло брзо ових дана очекујемо и једну екипу из Таџикистана. Видите проблем је следећи, што нашег човека одавде не морам ништа да обучавам, он све то зна да ради ту је рођен. У неко време када се рађало мушко дете знали смо да кажемо родило се „нокче“ још један ножић, калемар, а сада када дође такав млад човек треба да га учите – објашњава Панић.

Сав садни материјал који се произведе у Расинском округу ради се ручно и то је оно што се због самог квалитета посебно цени на светском тржишту.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4237747/stopama-dobrice-cosica-kalemari-rasinskog-okruga-vodeci-izvoznici-sadnog-materijala-radna-snaga

Srodni tekstovi

Оставите коментар