Како ће поскупљење енергената утицати на производњу кромпира?

Аутор: draganadpetrovic
395 посета

Поскупљења енергената на светском тржишту и репроматеријала код нас видно су утицала на производњу кромпира, али и осталих пољопривредних култура. Питање је, да ли ће можда наредне године бити много мање домаћих произвођача који ће своју робу моћи да понуде тржишту?Суша ове године није значајно утицала на овогодишњи род и квалитет кромпира у Нововарошком крају, а један од главних проблема је као и претходних година како пронаћи раднике.

„Прошле године смо имали 12 хектара, род је био негде око 35 тона, а ове године просек ће бити око 30”, рекао је Срђан Гујаничић.„Дневнице плаћамо три хиљаде, довозимо раднике, враћамо, али радника је све слабије и слабије”, рекао је Обрен Шапоњић.

Илустрација: Највећи проблем сезонски радници/ Фото: Pixabay

Ово вредни Нововарошани годинама заједно са својим породицама баве се производњом кромпира, а стабилнија цена им је једина подстрек како следеће године не би смањили производњу или одустали од ње.
„Која год да буде цена то ће нам само покрити прошлу годину, ове године нећемо имати неке зараде, зато што смо прошле године изгубили много. Ако не буде ове године неке боље цене, производњу морамо смањити”, рекао је Шапоњић.
„Ако буду добре године за кромпир, да се сваке године прода да се нешто заради, а не овако да пет година радимо за једну, тешко ће да се опстане”, каже Шапоњић.

У узгајању кромпира учествују сви чланови породице, па и они најмлађи имају своја задужења.

„За нас младе није тешко, нема боље теретане од овога, устајемо око пет и увеце док истоваримо, негде до десет, рекао је Божидар Шапоњић.

Засигурно је да је кромпир са ових њива најквалитетнији, а остаје да видимо да ли ће цена бити довољно добра.

Извор: http://www.glaszapadnesrbije.rs/427262/Da-li-ce-cena-opravdati-kvalitet-krompira-sa-novovaroskih-njiva/

Srodni tekstovi

Оставите коментар