Како складиштити и чувати јабуке и крушке?

Аутор: draganadpetrovic
632 посета

Током чувања плодова јабучастог воћа појављује се неколико обољења, при чему нека од њих воде порекло од инфекције која је остварена још у воћњаку, док су друге често повезане са поступком манипулације током бербе и транспорта. На многа обољења утицај имају услови при чувању и продаји.
Мрку или црну трулеж плодова јабучастог воћа проузрокује Monillia fructigena, која може заразити већ младе плодове, али је опаснија као проузроковач трулежи старијих плодова или плодова у складишту, посебно оних који су оштећени од инсеката, јаког сунца или других фактора. Почетни симптоми горке трулежи на плоду јабуке су у виду малих округластих пега, светло-браон боје, које се у повољним условима за развој паразита увећавају, постајући скоро потпуно кружне и нешто утонуле у центру, формирајући на тај начин тањирасто удубљење на површини плода. Гљива у оболелом ткиву формира токсине који плоду дају горак укус.

Илустрација: Складиштње је веома важан корак у очувању плодова јабуке/ ФОТО: Pixabay

При пресеку плода јабуке, испод развијене пеге на површини, уочава се труло ткиво које се ка семеној ложи шири у облику купе, па део трулог ткива има облик латиничног слова в.
Сива плесан се развија на плодовима који су оштећени током бербе, транспорта или каснијом манипулацијом. Симптоми обољења се појављују у виду светло или тамно браон пега, ткиво је чврсто или сунђерасто, а труло ткиво није јасно одвојено од здравог, те у условима високе влажности долази до интезивне спорулације гљиве и формира се обилна белосива мицелија.
Зелена плесан је честа на плодовима јабучастог воћа пре бербе, као и током чувања. Штетност ове појаве није само у пропадању плодова, већ и немогућности да се они искористе за прераду, јер ова гљива продукује микотоксине који негативно утичу и на квалитет воћног сока.

Илустрација: Приликом бербе, транспорта и манипулације избегавати повређивање покожице/ ФОТО: Pixabay

Да би се успешно сачували плодови јабуке и крушке, неопходно је применити неколико мера које представљају комплекс заштите јабучастог воћа током вегетације, бербе, транспорта и складиштења. Током вегетације потребно је примењивати све превентивне и хемијске мере заштите у оптимално време. Значајно велику улогу има последње хемијско третирање пред бербу плодова, флудиоксонилом, као фунгицидом широког спектра деловања. Према узрочницима болести плода јабуке и крушке представља рационално решење за наведене болести. Време бербе, односно степен зрелости плодова је критичан фактор за њихово успешно чување. За чување је потребно брати чвршће плодове, пре пуне зрелости, јер су тада мање подложни механичким повредама и лако се транспортују. Приликом бербе, транспорта и манипулације плодова избегавати свако повређивање покожице. Оштећене плодове одвојити и одстранити пре уношења здравих у складиште.

Илустрација: Неопходна је чиста амбалажа/ФОТО: Pixabay

Посветити велику пажњу чистоћи амбалаже, не дозволити да се у гајбицама налазе остаци раније чуваних плодова. Потребно је предузети све фитосанитарне мере које обезбеђују чистоћу складишта. У условима када је могуће контролисати атмосферу у складишту, пре свега температуру и влажност, али и садржај кисеоника, осигурава се минимално дисање плодова и тиме повећава отпорност према нападу патогених организама.

Мирјана Петровић, маст.инж.пољ.

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-kako-skladistiti-voce-i-cuvati-ga-od-oboljevanja/

Srodni tekstovi

Оставите коментар